IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не възнамерява да тегли заеми, за да се справи с бежанската вълна

Така след една година пак може да говорим за финансова криза, смята премиерът Бойко Борисов

22:14 | 25.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно). <em>Снимка: МС</em></p>

Премиерът Борисов и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно). Снимка: МС

България няма намерение да тегли заеми, за да се справи с тежката бежанска криза. Това стана ясно по време извънредната минисреща на върха на ЕС за миграцията. 

"Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заем от международни финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна", заяви на пресконференция в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

В предложението на ЕК за възможните действия за справянето с мигрантските потоци присъства точка, според която международни финансови институции да отпуснат средства за осигуряването на подслон на кандидатите за статут на пребиваване в ЕС.

"Мисля, че всеки от нас има възможност в бюджетите си, чрез ЕК и еврофондовете, за да отидем нагоре с дефицитите и дълга си за подобно нещо. Винаги съм бил за стриктното спазване на Маастрихтските критерии", поясни Борисов.

"С това, което се предлага, някои държави могат да се изкушат и да си подменят цялата военна техника, граничарската техника със заеми и да вдигнат дефицита. Така след една година пак може да говорим за финансова криза, затова съм против", поясни премиерът.

Борисов отбеляза също, че самият той е поискал отговор колко бежанци е готова да посрещне Европа. "След като така драматично ни извикаха в неделя тук, трябва да излезем с по-ясни решения", добави министър-председателят. 

Всичко за бежанската вълна четете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ясно, значи ще теглят.Поредния повод - що да не увеличим дефицита до 10%, че сега 5.8% ни се вижда малко?ПП: то па една криза, в Б-стан никой не ще и да остава - само транзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е къ ше теглим заеми бе, това нали е работна ръка? Даже напротив, ще се повиши БВП и приходите в пенсионното и здравното осигуряване, нали така казва че било Баба Меркел? А Баце Бо казва, кога Баба каже, аз слушам и изпълнявам! Не пей ми се, не смей ми се, ... (от днес вече ще блея)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ogibogi
преди 8 години
Голата истина е , всяка държава да се оправя сама! Колкото по-скоро затвориме границата, толкова по-добре за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още