IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усиленото строене на огради в Европа е притеснително според Борисов

България, Румъния и Сърбия не желаят да се превръщат в буферна зона за бежанци, твърди премиерът

16:05 | 24.10.15 г. 8
<p>
	Снимка: МС</p>

Снимка: МС

Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява, заяви министър-председателят Бойко Борисов след почти двучасовата си среща с премиера на Румъния - Виктор Понта, и този на Сърбия - Александър Вучич.

Акцент на срещата са били мигрантските потоци в Европа. След нея българският премиер посочи, че проблемът със строителството на оградите е, че множество страни остават в буферна зона.

По думите на Борисов България, Румъния и Сърбия са в готовност, ако Германия, Австрия или други страни затворят границите си, трите страни да не се превърнат в буферна зона за бежанските потоци, които ще останат между Турция и издигнатите огради.

Ще имаме готовност по същия начин да затворим границите в същия момент. Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли, добави той.

Борисов уточни, че бежанците имат пълната европейска солидарност, а докато такава има навсякъде, “ние ще изпълняваме, но да знаят, че не сме слепи, и ако отидат на този експеримент - да затворят още държави и бежанците да останат при нас, няма да сме съгласни”.

Според Бойко Борисов не става дума за пари, а България изпълнява всички условия, пази Шенгенската граница, съобразявайки се с изискванията. По думите му страхът е, че няма стратегическа крайна цел и не се знае докъде ще стигне имигрантската вълна.

"В Сирия е война, приемаме, но сме разтревожени от огромно количество афганистански бежанци, които трудно се интегрират, също от Ирак, от Иран. Нямаме право да излагаме нашите народи на този натиск и да се сриват цели системи", посочи българският премиер.

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че това е общата позиция на трите държави. Според него те са солидарни с цяла Европа, но солидарността не може да бъде само на едни държави. Той твърди, че ако има държави, които затварят своите граници и издигат огради, България, Румъния и Сърбия имат право да се защитят своевременно, но това не е добро решение. Добро е общото действие на цяла Европа, категоричен е той.

Вуйчич твърди, че още от самото начало Сърбия е била против оградите и стените. Той посочва, че страната винаги ще приема бежанците по възможно най-добрия начин, а досега на територията на Сърбия няма нито един инцидент с тях.

Ние ще спазваме решенията, които се приемат от тройката, и те ще бъдат в сила тогава, когато можем да се съобразяваме с това, което правят европейските държави, конкретно Германия и Австрия, заяви сръбският премиер. Според него е нереално да се смята, че Румъния, България и Сърбия ще бъдат място с 2-3 млн. бежанци. Ето защо трите страни са се договорили да не допускат подобен сценарий.

В отговор на въпрос, премиерът Вучич каза, че ако в Сърбия бъдат върнати мигрантите от Централна Европа по споразуменията за реадмисия, то в такъв случай ще трябва Сърбия да ги върне в България, "но България няма споразумение за реадмисия с Турция, поради което това са нереални решения", коментира Вучич.

Какво ще правим и с хората, които не желаят да са в нашите държави, ако се приложи квотният принцип, е попитал по време на срещата премиерът Понта, цитиран от Вучич

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"В отговор на въпрос, премиерът Вучич каза, че ако в Сърбия бъдат върнати мигрантите от Централна Европа по споразуменията за реадмисия, то в такъв случай ще трябва Сърбия да ги върне в България, "но България няма споразумение за реадмисия с Турция, поради което това са нереални решения", коментира Вучич."Какъв прекрасен намек! ха ха ха пак нашите умници само не са си вързали гащите. Не са или защото са глупави или защото Маккейн им е прибрал коланите при посещението си в България! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
"Ало отбор "Малинка" чудна ви е декларацията ! Само ми е интересно Юнкер като ви спре парите на борч ли ще ги строим тези огради ? Телта от Сърбия, колчетата от Румания, от нас логистиката ;) Силно се надявам нашия върховен лидер и организатор на колацията "без портефейл" да е зачекнал въпроса отностно един специфичен "банков емигрант". Вучич вместо да ни се пише за "приятел" нека ни го върне че си тръгна без да е оправил сметката."Хареса ми от друг форум по темата, та го пействам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
И кво викате.. европа не се разпада, а?Хахахах, смях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
ББ си даде *** под наем, какво очаква оттук нататък!Козирува и изпълнява!Американско протеже просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Истенският държавник първо мисли за държавата и народа си и после за за проблемите по останалият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
iPyramid
преди 8 години
Спомням си за дюнерите на всеки ъгъл ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още