IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на Балканите се задълбочава заради блокирани граници

Словения заяви, че може да допуска само по 2500 души на ден въпреки исканията на Хърватска за двойно повече

11:21 | 19.10.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Напрежението сред хилядите мигранти, насочили се на север през балканските страни, нараства, след като маршрутът им към Западна Европа е възпрепятстван от нови мерки за контрол, съобщава ВВС.

Хърватска поиска от северната си съседка – Словения, да приема по 5000 мигранти ежедневно, но Словения заяви, че ще поема само половината от този брой.

Ходът доведе до струпване на хора по границата на Хърватска със Сърбия.

Официално лице е заявило за ВВС, че Хърватска може да изчерпи местата в транзитните лагери до няколко дни.

Автобуси, препълнени с хора, бяха спрени в Сърбия в неделя, което доведе до увеличаване на напрежението между разочарованите мигранти и свръхнатоварените полицейски служители.

През нощта много от тях бяха принудени да чакат в студа и дъжда.

Хиляди бежанци пътуват на север през Балканите, като крайната цел на повечето са Австрия, Германия и други страни членки на ЕС.

Унгария, позовавайки се на съображения за сигурност, затвори границите си със Сърбия и Хърватска, принуждавайки мигрантите да се насочат към по-бавен маршрут през Словения.

Обяснявайки новите ограничения на Словения в неделя, министърът на вътрешните работи Бостян Сефич заяви, че северната съседка – Австрия, приема по максимум 1500 души на ден.

Той допълни, че Словения „не може да приема неограничен брой мигранти, ако знаем, че те не могат да продължат пътя си“.

„Ако приемаме по 5000 мигранти на ден, това ще означава, че след десет дни в Словения ще има 35 000 души“, допълни той. „Това е неприемливо“.

Около 5000 мигранти прекараха студена нощ в транзитен лагер в Опатовач, Източна Хърватска.

Гай Делони, кореспондент на ВВС в Чаковец в близост до хърватската граница със Словения, съобщава, че ситуацията на железопътните гари е спокойна в понеделник сутрин.

Пътниците на един влак, блокиран от Словения, преди да навлезе на територията ѝ, са били изправени пред избора, предложен от хърватски официални лица, да останат временно в Хърватска или да слязат и да продължат сами по пътя си.

Организираният поток бежанци през Сърбия и Хърватска към Словения вече се е превърнал в поток от хора, от които се иска да поемат по-големи рискове, казва кореспондентът.

От неделя сутрин по границата със Сърбия хиляди мигранти са блокирани в около 50 автобуса, чакайки да преминат границата с Хърватска.

„Чакаме вече четири часа в автобуса“, казва Мохаммед Самин от Афганистан. „Времето е много студено. Носим по няколко слоя дрехи. Децата също стоят в този студ. Няма и храна“.

Мигрантите – основно от Афганистан, Сирия и Ирак, седмици наред са вървели от Турция през Гърция, Македония и Сърбия.

Агенцията за бежанците към ООН заяви, че новият маршрут през Словения удължава изпитанието за хиляди хора.

„Решението на Унгария да затвори границата си определено увеличи страданията и дължината на пътя на тези отчаяни хора“, заяви говорителят за региона към агенцията за бежанците към ООН Бабар Балоч.

„Ще има предизвикателства, ако процесът се забави или хората изостават“.

Над 600 хил. души, повечето от които са сирийци, са достигнали Европа засега през тази година, след като през цялата 2014 г. броят им е бил малко над 200 хил. души.

Германия заяви, че очаква 800 хил. бежанци през тази година, макар да вярва, че броят им може да достигне дори 1,5 млн. души.

Всичко за бежанската вълна - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 8 години
гърция е краино време да започне да си охранява границата а не да ходи да ги събира из егеиско море и да ги праща на север.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
comet
преди 8 години
'Потокът от бежанци се ръководи от организираната престъпност - От 200 000 бежанци само 38 са се съгласили да се регистрират'http://***.budnaera.com/201504f/1509280387.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
***=цъpвули
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Ми хърватите да ги наринат към Триест и жабарите да се опраат. юА словенците винаги са били малки мазни надути ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха...! "Предатели и страхливци" - доста наивно! Да не се окаже, че нито са бежанци, нито предатели, нито страхливци, а просто командировани щурмоваци на ИД... ! А защо идват, просто не ми се мисли... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Ако очаквате да се трогнем за "бедните бежанци" много сте сбъркали? Тези млади мъже би трябвало да се бият срещу ИД, а не бягат от нея. Предатели и страхливци не ни трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Няма "Шенген" за тези хора. Има обаче за солидарните глупави БЪЛГАРИ които ще трябва хем да плащат за новите любимци хем те самите да нямат тази свобода на предвижване из уж тяхната Европа! Парадокс!? Не е парадокс. Имаме си назначени губернатори, които усложливо пропускат да отстояват правата ни на равностойни европейци, в замяна на солидарността ни, по заръка на работодателите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още