IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стана с европейската шистова революция?

Преди няколко години изглеждаше, че Европа ще повтори успехите на САЩ, но днес ситуацията е съвсем различна

08:29 | 27.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският шистов бум не се материализира така, както някои прогнозираха. Ние сме на светлинни години от ситуацията преди няколко години, когато интересът към фракинга в Европа набираше скорост заради успехите на технологията в Северна Америка, пише в свой анализ Quartz.com.

Изглеждаше, че Великобритания дава пример на останалите, като започваше добив в Северозападната и Югоизточната част на Англия. Компании започнаха да вземат лицензи по целия континент и перспективите за добив от Скандинавия до Урал бяха очаквани с нетърпение.

Какво се случи и какви са перспективите за Европа сега?

Западна Европа

От страните в континенталната част на Западна Европа Франция има най-големия потенциал за добив на неконвенционални въглеводороди. Смята се, че шистите в Парижкия басейн имат голям потенциал за шистов газ. Шистите в басейна Jurassic в югоизточната част на страната може също да имат известен потенциал за шистов газ. Но мораториумът върху фракинга е в сила от 2011 г. насам, и бе потвърден през 2013 г. Следователно за момента Франция пасува.

Германия, като Франция, не е позволявала фракинг, от 2011 г. Но за разлика от Франция страната не разполага с огромни количества потенциални шистови ресурси. Повечето от потенциалния интерес към фракинга е за газ от ниско пропускливи пясъчници и въглищни залежи. Напоследък има опит да се разреши фракинга на дълбочина над 3 000 метра.

Единствената друга континентална западноевропейска страна със значителен потенциал за шистов газ е Холандия. В страната има значителна обществена съпротива, особено след като конвенционалният добив на природен газ се свързва с потъване на земните пластове и индуцирана сеизмичност в района на Грьонинген. До момента не са издавани разрешения за фракинг за шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Изглежда, темата се е изчерпала. Може да я скривате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Ами...наистина, пусто. Средата няма готовност за целта. Трябва, явно, да опре ножът до кокала, първо. Дали, обаче, ще има време за развитие на нещата, ако се чака точно този момент? Съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
The Senator
преди 8 години
Чичо Сам е ясен, ти що щеш тук а, калпазанино ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Е, как да стигне до другаде, като са втренчени в чичо Сам-овите номера? Американската технология е /да/ налична, и да, работи. Ъ-ъ-ъ...НЯКАКСИ. Но, тя е още /което всички знаят/ 1.Опасна и замърсяваща2.Предизвиква сеизмична активностКоето някои не знаят е, че тя още:3.Е ниско производителна /достига само до ограничен брой места/4.Не е гъвкава.5.За обследване на малка площ изисква голям брой сондажи. Това е време и пари, много пари. Да обследва ОБЕМ, просто не може.6.През цялото време на дупченето, изисква платформа със съответната кула и кой да снове около нея и т.н.И други недостатъци си има също.Е, Европа - както и други - са достатъчно ***, да не питат. Оттам, и задънените улици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Европейската шистова революция стигна до тука:http://***.ljplus.ru/img4/t/v/tvorog/tupik_se.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Нее, нямам думи, просто. Поредният мишок, който не знае, не разбира, и не смее да си каже защо слага минусите. "Ей така, нА!"- Егати шубето. Дали смее да си поиска от някого, ако е лице в лице с него? Силно се съмнявам. У -У-У-У-У! ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Как искаш да ти отговоря? Първото, което ми идва на ум, или по-издалеч? Ако е първото, рискувам да ме наберат модерастите. А и усещам мириса на поредния заядлив неудачник. Затова, предпочитам да те сложа на мястото ти:не е въпрос на мен да обръщат внимание. Пък и толкова са сериозни тези експерти, ако не са видяли и осъзнали ред прости неща. Прототипите са им под носа. Ще ги посъветвам да си водят записки относно околната си среда, да се повозят във влак, в метро... Па да се вгледат в още ред дребни и не толкова живинки. След това, да напишат пълния списък на това, което са видяли. Има директна връзка с възможността, за която говоря, нещата са под носа им всеки ден. Има и още, и още, и още...ама дай всичко наведнъж ;-) А моята фирма не я мисли. Фирми се отварят, фирми се затварят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 5
The Senator
преди 8 години
Наду ни главите с тези си писания, "готин". Защо да ти обръщат внимание сериозните експерти? И какво предлагаш? Някой да се нагърби да разрешава твоите проблеми. За чужда сметка, най-вероятно. Ти какво, да не си учил МГИ? Там има маса експерти, защо не питаш тях какво може, а какво-не? Не си оправил смешната си фирмичка, тръгнал си на поредния лов за балъци. Сънувал нещо там и дай да ни въвлече, да си прави кинти с поредните невъзможни схеми. След това, ще си нахлюпиш шапка-недивимка и - хоп, през прозореца. Виждали сме ги тия. Малко са ти минусите, с теб трябва стопанска полиция да се занимава, ай с*ктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Понеже, под земята, освен нефт и газ и шисти, има още много, много неща. Всъщност, под земята е 99,99% от всичко на тази малка точка в космоса. И "просто" трябва да се достигне до него. С днешните си виждания, сме стигнали дори прекалено дълбоко, учудвам се, как не сме го проумели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
И така, да си дойдем на думата: маса върхови технологии, с които може да се направи много, не се използват пълноценно. Не поради друго, а поради това, че може да знаят как се прави нещо /know-how/ но, не знаят, какво следва да направят /know-what-to do/ просто, не се натоварват. Не може да направиш нещо, което :1.Не знаеш, какви функции трябва да изпълнява2.Не знаеш, какви възли и системи трябва да притежава3.Не знаеш тяхното взаимодействие4.И не знаеш още много неща.Та, такава е и шистовата "революция": Скопена откъм концепция. С такава визия - дотам, докъдето са: http://***.investor.bg/sasht/337/a/shistoviiat-bum-niama-da-prodylji-dylgo-smiatat-amerikanski-eksperti-191906/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още