IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стана с европейската шистова революция?

Преди няколко години изглеждаше, че Европа ще повтори успехите на САЩ, но днес ситуацията е съвсем различна

08:29 | 27.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският шистов бум не се материализира така, както някои прогнозираха. Ние сме на светлинни години от ситуацията преди няколко години, когато интересът към фракинга в Европа набираше скорост заради успехите на технологията в Северна Америка, пише в свой анализ Quartz.com.

Изглеждаше, че Великобритания дава пример на останалите, като започваше добив в Северозападната и Югоизточната част на Англия. Компании започнаха да вземат лицензи по целия континент и перспективите за добив от Скандинавия до Урал бяха очаквани с нетърпение.

Какво се случи и какви са перспективите за Европа сега?

Западна Европа

От страните в континенталната част на Западна Европа Франция има най-големия потенциал за добив на неконвенционални въглеводороди. Смята се, че шистите в Парижкия басейн имат голям потенциал за шистов газ. Шистите в басейна Jurassic в югоизточната част на страната може също да имат известен потенциал за шистов газ. Но мораториумът върху фракинга е в сила от 2011 г. насам, и бе потвърден през 2013 г. Следователно за момента Франция пасува.

Германия, като Франция, не е позволявала фракинг, от 2011 г. Но за разлика от Франция страната не разполага с огромни количества потенциални шистови ресурси. Повечето от потенциалния интерес към фракинга е за газ от ниско пропускливи пясъчници и въглищни залежи. Напоследък има опит да се разреши фракинга на дълбочина над 3 000 метра.

Единствената друга континентална западноевропейска страна със значителен потенциал за шистов газ е Холандия. В страната има значителна обществена съпротива, особено след като конвенционалният добив на природен газ се свързва с потъване на земните пластове и индуцирана сеизмичност в района на Грьонинген. До момента не са издавани разрешения за фракинг за шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 17
Pyramid
преди 9 години
С една дума: Шистова революция в ЕС? Не и без бате ви.По-здрав на всички минусари от един силно позитивен екземпляр :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 19
Pyramid
преди 9 години
Вероятно, тук се вихрят и мои "фенове" от форума на STS Solar. Г-н Матеев не можа да им съди и сега и тук цвърчат като наденички на скара. Колко са печени, милите ! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 20
Pyramid
преди 9 години
Шубето е голем страх. Да цъка анонимно минуси всеки може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 23
Pyramid
преди 9 години
Монологът продължава :)Та, да видим: кое ви съмнява или тревожи в предложения подход? Аз казвам, че може да се направи. Доказателства - че и прототипи на много от потребните компоненти вече има и те са разположени в толкова публични места, като центъра на София, по ЖП линията София-Варна и др. - трябва ли да изброявам всичките - а някои тук /дали не са колеги, дето са скачали с/у мен във форума? Няма да се учудя, кой каквото може, това и прави - цвъкне минус тук, минус там а да обясни - ниц, щото тутакси може да му лъсне несъстоятелността.Е? Някой ще се престраши ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 25
Pyramid
преди 9 години
И не ми казвайте какво "няма" и какво "не може" В МОМЕНТА. Винаги е било така: Нещата се раждат първо в главите на хората. Нямало е колело, нямало е електричество, телефони, пушки, компютри, ЗАХАР е нямало, НИЩО Е НЯМАЛО. Хората не са можели да летят, да пращат на разстояние движещи се картинки... Хайде да ви видим критиката, минусари скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 28
Pyramid
преди 9 години
Хайде де, разбирам да сте недоволни от фактите - и аз съм - но, ей така, като ви помоли човек да обясните съдържанието на своите минуси, и никакви ви няма. Ето, аз знам същината на метода, за който говоря. Затова и твърдя, което твърдя. Имате ли забележки? Ще ми е интересно да видя нещо повече от завист и балканско критикарство за неща, с които не сте запознати. Към картинката мога да добавя, че първо бе поканена да разгледа нещата минно-геоложката кАмара, ама от там не смислен - изобщо НИКАКЪВ отговор не се получи та, стигнах до извода, че тези камари са основно камари от екскременти, да не кажа и по-"витаминозната" дума. А тези, дето са се накамарили, най-вероятно, току си чоплят в носа и се чудят как да гепят кинти по някой пореден супер-пупер евро-гейски проект. Важни приоритети, май, са да дадат концесии на ... поредното? Недоразумение да дупчи и *** природата ни или да правят задкулисни договорки я с американци, я с Газпром и да саботират това или онова. Ако това е държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 26
Pyramid
преди 9 години
Е? Хайде, "минусАрите", давайте. Дали не знаете нещо повече по въпроса? Който знае, да рече, че я гледайте, ЕС-то как че се газира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 24
Pyramid
преди 9 години
Гледам и някакви минуси. Любопитно ми е: А какво, по-точно, означават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 24
Pyramid
преди 9 години
"Шистова революция" в Европа /че и в латинска Америка, Китай и т.н., както и добив на други полезни изкопаеми по значително по-безопасен начин няма да се случат, докато не бъде развит MDP- процесът. Мултиплексираното сондиране, което позволява увеличаване с пъти производителността на проучвателно-добивните работи е, вероятно, единствен изход от тъпата ситуация но, *** си е тъпо и не пита. нито пита мен, който може да им покаже пътя, нито пита себе си и, в резултат, "имаме", каквото имаме: Един сондаж /малко накриво/ - "А, тук няма." - излизане, отиване другаде за поредно дупчене и така - милиони човекочасове, десетки милиони пропуснати достъпи и "нямаме". Ами да го духат ***! Насила може да им вземеш, ама да им дадеш, е изключено.Наздраве за ***, тарикатите живеят за тяхна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още