IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон замразява проекта за нова АЕЦ*

Правителството ще преразгледа документите за Hinkley Point, преди да вземе решение в началото на есента

22:41 | 29.07.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващо британското правителство забавя подписването на сделката с френския енергиен концерн EDF за строителството на новата ядрена електроцентрала Hinkley Point.

„Правителството ще провери внимателно всички части от този проект и ще вземе решение в началото на есента“, заяви британският енергиен министър Грег Кларк, цитиран от Ройтерс. 

Едва наскоро след сериозно колебание и дълго забавяне Бордът на директорите на EDF одобри проекта. Относно бъдещето на ядрената централа Hinkley Point имаше спекулации от месеци - откакто главният финансов директор на EDF Томас Пикемал подаде оставка през март на фона на опасенията, че проектът, оценяван на 18 млрд. лири (26 млрд. долара), ще затрудни финансово компанията твърде много.

Фактът, че сега британското правителство забавя проекта, изнерви предприемаческите организации и профсъюзите на Острова, тъй като проектът обещава да създаде 25 000 нови работни места.

Британските медии спекулират, че премиерът Тереза Мей вероятно се е поддала на натиска от страна на критици, според които договорената цена за период от 35 години от 93 паунда (около 110 евро) за мегаватчас е твърде висока. Цената е близо три пъти по-висока от текущата.

Проектът Hinkley Pont на западното крайбрежие се оценява на 18 млрд. лири, като почти една трета от сумата се очаква да бъде предоставена от китайския партньор China Nuclear Power Corporation (CGN).

*Статията е коригирана в 23.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Лондон тепърва ще има да замръзява не един и два големи проекта, но каквото сам си направиш никой друг не е в състояние да ти го направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Хахахха и Италия и Австрия нямат сериозна индустрия."Смей се колкото си искаш , после провери колко ел. енергия купува Италия от 'ядрената" Франция и едва тогаз ше разбереш / евентуално/ , защо толкоз неконкурентни цени има спрямо Германия или Франция !А Германия много , ама много дълго време ше затваря ядрените си централи !На катъра и на пъпеша стовен няма да отговарям , да сричат тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
***(к)ите да проверят защо Япония след Фукушима си пусна ядрените реактори. Не че на ***(к)ите ще им светне, но поне една питанка в кухата им глава да остане. Що в Япония са толкова глупави, та не са се сетили к'во им пишат изтрещелите кобили.... ВЕИ могат да дават много, но дават скъпо. Още по-скъпо е като видиш, как електропреносната мрежа за фотоволтаиците се ползва само в 1/3 от времето, за разлика от онази за АЕЦ, която се ползва в 90%. А има значение. Белене се предвиждаше по проект 6Г евра за реакторите и още 2Г за далекопроводи. Това за да видите порядъка... Цената на мрежата в крайната цена на енергията вече доближава, ако и не надхвърля цената на генерацията. Ако ползваш мрежата 3 пъти по-неефективно, няма как енергията ти да е евтина. На *** парчета обаченяма как да им светне това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Единственото сигурно нещо е, че няма ден без твой тъпичък коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Женков,погледни цените на ел. енергията от АЕЦ, ТЕЦ и ВЕИ.Още в края на 2014г. ВЕИ енергията става по-евтина от АЕЦ или ТЕЦ.http://3e-news.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B8-%D0%B0%D0%B5%D1%86_40661Много обичам женковци дето приказват, колкото да си проветрят кариесите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
Цените, както всяко нещо, са относителни. Когато имаш евтина енергия от по-старите АЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, може да си позволиш всякакви дивотии с цените. Когато обаче си закриеш АЕЦ-овете, които са ти гръбнакаът на производството, когато си спреш ТЕЦ-овете, щото били мръсни, а те пък хем са и те гръбнак на производството, хем са единствените почти маневрени мощности, в един момент ще се окаже, че цената няма да е 7 ст. за КВч, както е написала ръждясалата кобила, а примерно 30-40 и повече ст. И токава рязко ще осъзнаеш, че 20 ст цена към 2016-та хич не са много. След като си напечатал трилиони, да се надяваш на ниска инфлация - няма как. Да се надяваш да държиш една икономика от 70 млн.души и 4-5-та в света на ВЕИ-та - пак няма как. Лондон просто се оптва да спазари още нещо, но най-вероятно няма да му се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Да разбирам ли, че след като Германия се отказа от ядрената енергия и ще закрие всичките си АЕЦ, цялата и индустрия ще загине.Това Даймлер, ФВ, БМВ, Либхер, Сименс и т.н да не се уливам, ще ги копаме ли ?!Не знам що за инженер си, но чуковете въртят хамалите !Защото в главите го нямат много, но в ръцете са страшни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
data
преди 7 години
hahahahХахахха и Италия и Австрия нямат сериозна индустрия . Виж БГ има мноооооо сериозна индустрия щот има АЕЦ :) . Поне прегледайте укито преди да пишете глупoсти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Без АЕЦ няма сериозна индустрия , коньо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Получава се цена от 0,2151413 лева за киловат час.Това е убийствена цена за ел. енергия и то на изхода на централата.Ами пренос, разпределение, данъци, акцизи и такси, и т.н.През 2015 цената за домакинства в ЮК е била около 0,39 лева, като тенденцията е надолу.В статията е дадено, че към момента производствената цена е 0,071713767 лева за киловат час.Видно ел. енергията от атомни централи, не само че е свръх скъпа, нуждаеща се от държавни гаранции за изкупуване за 30 или 40 години, но е и твърде рискова, както за екологията, така и за финансите.За мен с АЕЦ е приключено.Новите технологии, птактически обезмислиха използването на ядрената енергия за производство на електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още