IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон замразява проекта за нова АЕЦ*

Правителството ще преразгледа документите за Hinkley Point, преди да вземе решение в началото на есента

22:41 | 29.07.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващо британското правителство забавя подписването на сделката с френския енергиен концерн EDF за строителството на новата ядрена електроцентрала Hinkley Point.

„Правителството ще провери внимателно всички части от този проект и ще вземе решение в началото на есента“, заяви британският енергиен министър Грег Кларк, цитиран от Ройтерс. 

Едва наскоро след сериозно колебание и дълго забавяне Бордът на директорите на EDF одобри проекта. Относно бъдещето на ядрената централа Hinkley Point имаше спекулации от месеци - откакто главният финансов директор на EDF Томас Пикемал подаде оставка през март на фона на опасенията, че проектът, оценяван на 18 млрд. лири (26 млрд. долара), ще затрудни финансово компанията твърде много.

Фактът, че сега британското правителство забавя проекта, изнерви предприемаческите организации и профсъюзите на Острова, тъй като проектът обещава да създаде 25 000 нови работни места.

Британските медии спекулират, че премиерът Тереза Мей вероятно се е поддала на натиска от страна на критици, според които договорената цена за период от 35 години от 93 паунда (около 110 евро) за мегаватчас е твърде висока. Цената е близо три пъти по-висока от текущата.

Проектът Hinkley Pont на западното крайбрежие се оценява на 18 млрд. лири, като почти една трета от сумата се очаква да бъде предоставена от китайския партньор China Nuclear Power Corporation (CGN).

*Статията е коригирана в 23.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Бойче на мен ти си ми много симпатичен.Но те моля не пиши за енергетика щото не разбираш и някак си олекваш.Моля те не се обиждай нямам за цел да те обидя.110 евро за киловатчас това е много ама много сериозна цена.Само си представи едно нормално потребление от около 300 киловатчаса каква сметка ще докара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още