IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги предизвика разпродажби на европейските пазари*

Доходността по държавните облигации расте, а водещите индекси бележат спадове от около 2%

12:24 | 04.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги предизвика разпродажби на европейските пазари*

След силния ръст на доходността по държавните облигации европейските акции поевтиняват рязко в първите часове на търговията в четвъртък. Това се случва след коментарите, отправени от президента на Европейската централна банка Марио Драги, свързани с програмата за количествени улеснения, предава CNBC.

Широкият индекс FTSEurofirst 300 записва спад от 1,63% до 1 545,08 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 губи 1,48% от стойността си до 6 847,89 пункта. В Германия DAX 30 изтрива 1,78% до 11 215,99 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 за момента е надолу с 2,2% до 4 923,61 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се смъква с 1,56% до 11 091,60 пункта.

Всичко това се случва, след като Марио Драги опита да разсее спекулациите за по-ранно прекратяване на програмата за покупки на активи. По думите му банкерите дори не обмислят стратегия за изход от програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за 60 млрд. евро на месец. Той добави, че все още има „дълъг път за изминаване“ преди централната банка да достигне целта за инфлацията от близо 2% годишно.

Освен това Драги каза, че инвеститорите трябва да свикнат с волатилността на пазарите, която доведе до разпродажби при германските облигации, изпращайки доходността до близо до 1%. Всичко това се отразява и на пазара на акции.

Гърция също остава в полезрението на пазарите, тъй като сделка между Атина и нейните кредитори все още няма. В сряда след късни преговори в Брюксел премиерът Алексис Ципрас каза, че споразумението с кредиторите „е напът“.

Също така той увери, че страната ще плати дължимите 300 млн. евро на Международния валутен фонд в петък. В Гърция водещият борсов индекс ASE губи 2,63% от стойността си до 816,19 пункта.

На корпоративния фронт акциите на Syngenta поскъпват с 1,5% до 427,9 швейцарски франка, след като Ройтерс съобщи, че германската химическа група BASF обмисля да отправи оферта за придобиване на компанията, отказала предложението за 45 млрд. евро от конкурента Monsanto.

easyJet повежда печелившите в състава на лондонския FTSE 100. Книжата на авиокомпанията са нагоре с 1,14% след задоволителните данни за трафика през май.

* Информацията е актуална към 11:55 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Най-голямото несъответствие в целият ЕС е Марио Драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
След подобно изказване (в полза на QE) би следвало да има покачване на фондовия пазар и спад при облигационния пазар. Има някакво несъответствие - или в статията или в превода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още