IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: На британците няма да им е лесно

Германският канцлер предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“ - който иска достъп до пазара, трябва да се съобразява

12:34 | 28.06.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел пред Бундестага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел пред Бундестага. Снимка: Ройтерс

За Великобритания няма да има никакви специални облекчения след излизането ѝ от Европейския съюз, смята германският канцлер Ангела Меркел.

„Британското население се изказа с мнозинство да прекрати членството в Европейския съюз. С голямо съжаление вземаме под внимание това решение", заяви Меркел във вторник в Бундестага, прочитайки изявление на правителството си.

Същевременно тя предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“. Няма да има нито официални, нито неофициални преговори преди британската официална молба за напускане на ЕС. Няма да има и предварителни разговори за процеса на раздялата, поясни тя.

По думите на Меркел Германия ще гарантира, че преговорите за излизане няма да се водят на принципа на взаимното съжаление и да бъдат смекчени. Който иска да има достъп до единния пазар, би трябвало да се съобразява със съпътстващите задължения. Трябва да е ясно, че има видима разлика между член на ЕС и трета страна извън съюза, заяви още Меркел.

Същевременно тя призова останалите членове на ЕС към решителност. „Сега трябва да гледаме напред и да направим всичко, за да извлечем верните изводи и да вземем накрая правилните нужни решения“, каза още канцлерът.

Според нея всяко предложение, което може да изкара ЕС на 27-те като цялостност от кризата, е добре дошло. „Всяко предложение, което пък засилва желанията за напускане, би имало непредвидими последствия за всички нас. То ще продължи да разделя Европа", каза Меркел в специалната сесия на парламента. Тя ще направи всичко по силите си, за да предотврати това. „Виждам добри шансове да успеем".

В правителствената декларация Меркел обясни и курса, който ще защитава на Срещата на върха, който започва днес. Пет дни след решителния референдум във Великобритания британският премиер Дейвид Камерън ще трябва да информира останалите глави на страните членки за това как си представя излизането на страната си от съюза.

Великобритания и правителствата на Германия, Франция и Италия вероятно ще представляват различни позиции на срещата във вторник. Докато Камерън настоява за повече време, останалите три страни със силни позиции притискат за по-бързо решение и яснота. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
През 1951 г. е приет Наказателен кодекс, а на следващата година хомосексуализмът е официално криминализиран. В член 176 се казва: "За полово сношение или полово удовлетворение между лица от еднакъв пол наказанието е лишаване от свобода до 3 години." --------------------------------------------------------------------------------------------мнооо убав закон, панделките бяха само такива с увреждания по рождение и не смееха да гъкнат щото иначе бум в тиквата, а не кат сега Амбрияжите се множат, но не се размножават ..... удри с лопата изотгоре докато мърдат тея гадове, но пък има и добра страна има повече жени за такива "обратни" кат мене които си искат чегъртане не меки китки ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 7 години
"Ашколсум, коскоджамти съдии , да се занимават с наще дупетии" - Георги Парцалев при започване на емблематичното дело срещу софийските педeраси През 1951 г. е приет Наказателен кодекс, а на следващата година хомосексуализмът е официално криминализиран. В член 176 се казва: "За полово сношение или полово удовлетворение между лица от еднакъв пол наказанието е лишаване от свобода до 3 години."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Аз пък си мисля, че тези, които останат в ЕС и поемат по пътя на по-задълбочена интеграция, ще бъдат най-засегнати. Особено бедни страни като нашата. Някои от поддръжниците на Съюза, разглеждал ли е етапите в процеса на изграждане на икономически и паричен съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
(Без)отечествения фронт, който управлява България от 1944 до 1989г се състоеше от комунисти, земеделци, социалисти и социалдемократи. Днес всички останали 27 комисари в брюксел са комунисти, социалисти, социалдемократи или зелени. Виждате ли приликата между двете власти??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
raul_castro
преди 7 години
Абсолютно точно казано! Аз съм последния анархо-либерал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Ами идеологиите първо на вашия вожд търтеят без нито един ден трудов стаж в живота си карл маркс и на хомо^сексуалистите ленин, троцки и зиновиев води точно до това, което наблюдаме днес. В Европа днес либерали практически не същестуват, защото никой либерал не би те арестувал за постове във фейсбук срещу сирийски бежанци. ес е напълно доминиран от комунисти, социалисти, социалдемократи и зелени. Последните либерални партии изчезнаха някъде преди 50-на години ако трябва да съм точен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
Идеята на евробюрократите за обща имиграционна система реално ще забие последния пирон в ковчега на обединена Европа. Още от сега предполагам, че ес ще се разпадне почти веднага след това бъде прието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 7 години
Лирата днес се възстановява както и FTSE, явно всяко чудо наистина е за 3 дни. Аз бих казал, че на ес ще е му е много по-трудно отколкото на Великобритания, защото шансът да бъде създадена обща европейска имиграционна политика без да срине съюза е точно 0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Бързането е заради опасения от натиск от страна на САЩ! Там предстоят избори и докато се наместят нещата трябва да са изритали булдога им зад оградата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
Ivan.r
преди 7 години
И кое му е тоталитарното? Да си видял танкове в Лондон като в Прага 68а? Кралството направи референдум, избра си пътя и сега докато се криви дали така ама па иначе, дали да не прегласуваме - европейците настояват за зачитане на референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още