IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На срещата ЕС - Русия бяха решени проблемите на "Северен поток"

За "Южен поток" обаче двете страни още нямат допирни точки

11:43 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На срещата ЕС - Русия бяха решени проблемите на "Северен поток"

Проблемите с продължението на „Северен поток“ - газопроводът OPAL на територията на Германия ще намерят своето разрешение, стана ясно по време на 32-та среща ЕС-Русия, която се проведе в Брюксел.

„Дооворихме се по принцип, че тръбопроводната система може да бъде използвана не 50% от капацитета й, а 100%. Това означава, че има движение по един от най-сложните въпроси“, коментира след срещата президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Енергетиката беше във фокуса на срещата в Брюксел. Освен проблемите по OPAL, двете страни трябваше да потърсят решение и за „Южен поток“. От изявленията след заседанието обаче не става ясно дали е постигнато съгласие по казуса.

Припомняме, че преди дни беше решено да бъде създадена работна група между ЕС и Русия, която да приведе „Южен поток“ в съгласие с европейското законодателство. Проектът противоречи на три точки от Третия либерализационен пакет за енергетиката. 

По време на пресконференцията след срещата председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подчертава важността на Третия либерализационен пакет в енергетиката – той не е дискриминационен, а подкрепя конкуренцията.

„Ние се опитваме да избегнем политизирането на проблема, но в същото време взимаме предвид и притесненията на нашите руски партньори. Придържаме се към прагматичния диалог по тези въпроси – например по отношение на OPAL”, коментира още той.

„Европейският бизнес е широко представен практически във всички отрасли на руската икономика. Компании от ЕС участват в реализацията на „Северен поток“ и „Южен поток“ за развитието на енергийната инфраструктура.

Европейските технологии и оборудване играят важна роля в процеса на модернизацията на руската промишленост“, допълни още руският президент Путин. Той посочи и редица съвместни предприятия между руски и европейски фирми, които се развиват успешно.

По време на разговорите не е обсъдена детайлно ситуацията в Украйна, нито какво се случва в някои градове в страната, коментира още председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в отговор на въпрос на „Эхо Москвы“. „Естествено, това е част от общата нестабилност в страната и аз вече посочих, че ще положим всички усилия, доколкото това е възможно, да се възстанови стабилността“, обясни още той. 

„Естествено, ние обсъдихме и Украйна. Изразихме дълбокото си безпокойство по повод ескалацията на насилие, по повод смъртта на хора, съобщенията за изчезнали хора, както и по отношение на съобщенията за насилие към протестиращи журналисти“, допълни Барозу.

Той посочи ангажираността на ЕС със случващото се в страната – комисарят по разширяването Щефан Фюле нееднократно е посетил Киев през последните седмици, предстои и посещение на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън.

Властите в Киев трябва на достатъчно високо ниво да започнат преговори с опозицията и гражданското общество и да отменят законите, приети от парламента в последните седмици, които ограничават гражданските свободи, препоръча още председателят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още