IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не се отказва от намеренията си за предоговоряне на "Южен поток"

Комисията анализира условията за провеждане на търга за строител на газопровода у нас

16:30 | 14.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК не се отказва от намеренията си за предоговоряне на "Южен поток"

В петък (17 януари) комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер ще замине за Москва, където ще се срещне с енергийния министър Александър Новак. Йотингер ще го уведоми за необходимостта от предоговоряне на условията за „Южен поток“.

Това съобщи говорителят на ЕК Сабине Бергер по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел. Тя допълни, че шестте държави, през чиято територия ще минава газопроводът, са поискали от ЕК да бъдат проведени преговори с руската страна, така че проектът да бъде приведен в съзвучие с европейските правила.

Бергер обаче отказа да отговори на въпроса дали Гюнтер Йотингер има мандат от ЕК за водене на преговори с Москва.

Припомняме, че късно снощи постоянният представител на Русия в Брюксел Владимир Чижков заяви, че Русия няма да води нови преговори по вече подписани споразумения, въпреки изявленията на ЕК, че няма да позволи въвеждането в експлоатация на газопровода.

„Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три точки и се нуждае от специално разрешение от страна на ЕК, за да може да функционира, съобщи преди месец комисията. Това одобрение може да бъде постигнато само с нови преговори, този път на ниво ЕС – Русия, а не двустранни с отделните страни по трасето.

По време на брифинга стана ясно още, че ЕК ще анализира условията по търга за избор на изпълнител на „Южен поток“ в България. Търгът беше обявен само няколко дни преди коледните празници и реално компаниите имаха само пет работни дни за подготовка за участие.

„Наясно сме със ситуацията и сме в контакт с отговорните хора“, обясни говорителят на комисаря по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние – Шантал Хюс.

На въпрос дали е нормално да има само пет дни за подготовка за участие в търг за строителство, което ще коства 3,5 млрд. евро, тя коментира, че в случая не може да бъде дадено крайно становище, защото става въпрос за желание за участие в търга, а не подготвяне на оферти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 10
RedBot
преди 10 години
Очевидно е, че бай Гюнтер никога не имал акции на Неохим по време на газова криза и го боли шмайзера, че зимата е студена на изток. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
lubenmark
преди 10 години
Европейската комисия на Европейския съюз желае да затрие България. Да, Европейския задмина Съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още