IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Украйна трябва да започне да пълни газохранилищата най-късно през август

Хранилищата покриват пиковете при повишеното зимно потребление на газ в Европа

17:36 | 17.07.15 г. 3
Новак: Украйна трябва да започне да пълни газохранилищата най-късно през август

Русия е създала за Украйна всички условия за покупка на руски газ и нагнетяването му в газохранилищата, коментира руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Според него няма никакви икономически препятствия за това.

Киев трябва да започне да пълни хранилищата най-късно през август, каза още енергийният министър.

Новак е категоричен, че няма пречки, но украинската газова компания „Нафтогаз“ всъщност няма необходимите средства за нагнетяването на нужните количества газ, които покриват пиковете в зимното повишено потребление.

В украинските газохранилища трябва да бъдат нагнетени 19 млрд. куб. метра синьо гориво. Според данни, цитирани от руския министър, в тях в момента има 12,5 млрд. куб. метра.

Капацитетът на газовата инфраструктура между Украйна и Русия е 114 млн. куб. метра природен газ на ден. Това означава, че за достигане на необходимите обеми газ са нужни два месеца, изчисли Александър Новак.

От 1 юли Украйна спря да предплаща за природния газ, купуван от Русия, съответно и руската „Газпром“ спря да доставя суровината в страната. В същото време се увеличават количествата газ, купувани от Украйна от Словакия през интерконекторните връзки, построени в края на миналата година.

Киев спря да плаща за руския газ , защото не можа да се разбере с Русия за цената за третото тримесечие. „Газпром“ предложи цена от 247 долара за 1 000 куб. метра, докато „Нафтогаз“ настояваше за 200 долара.

Според руски анализатори обаче Киев няма пари, за да предплати, и затова е поставил искането за толкова ниска цена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
В едно интервю преди време /виж тук: http://***.dokumentalni.com/?p=2146 / проф. Инграфия визуализира нещо много съдържателно, от което, днешните тъпчовци - ако ще и хиляди пъти да им е минавало пред очите - НЕ СА си направили съответните изводи и, оттам, добивът им е не само мръсен, ами и много, много- АМА МНОГО! - по-скъп и непроизводителен, отколкото би могъл да бъде. работни места създават /факт/ но, добивът на единица вложен труд и ресурси е просто...отчайващо нисък, сравнено с възможното. Да не говорим за аварийността. И......СКЪПИТЕ американци, съответно, набълбукват и украинци, и поляци, и цял свят със своята отровна технология.P.S.С дебит от 114 млн кубика на ден, дали посоченият период от време и им стигнал в Украйна? Все пак, това е целият дебит, пренасян по тръбите, огромна част от който - за западна европа. Дали няма да им трябва много повече време от сметките на автора на статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Шистакът", ако се използва правилната технология, може да струва /като добив/и под половината и даже 1/3 от днешните цени. Само че......Само че, няколко ограничения:1.Икономически изгоден ЗА МЕСТНА УПОТРЕБА /а не за износ, където се иска много висок дебит/2.Трябва да се развие в цял завършен комплекс това, което знам аз и, от което, американските и др. "експерти" в бранша са на десетилетия встрани въпреки наличните технологии и /не/споделен опит в бранша. Съответно, Не попитат ли подобаващо, няма да им кажа, как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Ами Керито на какви цени обеща шистака...или ако въобще го получат, подарък ли ше е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още