IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стачки на машинисти блокират Германия през уикенда

Синдикатът настоява за 5% увеличение на заплатите и леко намаляване на работната седмица

12:15 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стачката ще затрудни придвижването на хиляди пътници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стачката ще затрудни придвижването на хиляди пътници. Снимка: Ройтерс

Поредните значителни нарушения на трафика на влаковете в Германия се очакват през уикенда заради нова стачка на локомотивните машинисти от държавната железопътна компания Deutsche Bahn, предава DPA.

Профсъюзът на машинистите GDL обяви началото на стачка в товарните превози от петък следобед, която ще се разпростре и в пътническите превози за целия уикенд от 2 часа в събота до 4 часа в понеделник сутрин. Едва в сряда бе последният подобен протест, който продължи 14 часа.

Синдикалната организация настоява за увеличаване на заплатите с 5% и намаляване на работната седмица с 2 часа.  През 2012 година предишните преговори между синдиката и ръководството на компанията приключиха със споразумение, предвиждащо увеличение на заплатите с 6,2 процента за две години. 

Времето на протеста съвпада с началото на ваканции в Берлин, Бранденбург, Хесен, Мекленбург – Предна Померания, Зарланд, Райнланд-Пфалц и Саксония. Освен това през този уикенд приключват ваканциите в Северен Рейн-Вестфалия и Тюрингия.

Председателят на GDL Клаус Везелски обвини концерна, че продължава да не иска да преговаря за тарифните увеличения. В случая ставало дума „за блокада на гърба на клиентите“ на Deutsche Bahn.

От своя страна, компанията критикува обявяването на стачката. „GDL е изпаднала в безсъзнание“, обяви концернът. В събота и неделя в около половината от германските провинции започват или приключват ваканции и „без нужда стачката ще развали празника на милиони хора само заради жаждата за власт". С това Deutsche Bahn намеква за спекулациите в германските медии, че в случая по-скоро става спор за надмощие между двете синдикални организации -  GDL и Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft (EVG). Двете организации спорят за това коя има право да води преговорите за различните групи служители.

GDL настоява за увеличение на заплатите с 5% и по-кратко работно време. Същността на конфликта обаче е, че синдикалната организация вече настоява на тези нови условия не само за 20 хил. машинисти, но и за около 17 хил. служители в самите влакове. По-голямата синдикална организация EVG обаче настоява да продължи да представлява тази част на служителите. От своя страна, компанията иска да избегне сключването на конкурентни колективни трудови договори за едната професионална група и призовава за ясни отговорности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още