IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Carrefour за преструктуриране на дейността дават резултат

Оперативната печалба на най-големият търговец на дребно в Европа надхвърли собствените му прогнози

16:33 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече се появяват първите доказателства, че опитите на групата хипермаркети Carrefour за преструктуриране на своя европейски бизнес дават резултат. Най-големият търговец на дребно в Европа, що се касае до обема на продажбите, отчита ръст на оперативната печалба, а и на годишните си финансови резултати като цяло, пише Financial Times.

Акциите на Carrefour поскъпнаха с 2% след оповестяването на отчета. Оперативната печалба на компанията дори надхвърля собствените й прогнози, датиращи от март миналата година и препотвърдени миналия месец въпреки очакванията за неблагоприятни валутни изменения. В крайна сметка през 2014 г. оперативният финансов резултат възлиза на 2,39 млрд. евро.

Налице са сигнали за подобрения във френския бизнес, който формира близо половината от продажбите на групата и който се бори, за да спечели отново клиентите, изкушени от онлайн търговци и местни шопинг дестинации. Във Франция приходите на компанията намаляват с минималните 0,3% на годишна база до 35,34 млрд. евро, а оперативната печалба расте с 6,1% до 1,27 млрд. евро.

Тези резултати подтикват групата да увеличи капиталовите разходи през 2015 г., включително да похарчи до 2,6 млрд. евро за обновяване на свои магазини, както и на тези, закупени от френския търговец на намалени стоки Dia, и да увеличи годишния дивидент.

Въпреки това картината е по-различна на развиващите се пазари, на които Carrefour оперира. Оперативната печалба в Аржентина и Бразилия скочи с 23,2%, въпреки че общите приходи от дейността на компанията в Латинска Америка нарастват само с 0,8% до 13,89 млрд. евро.

Въпреки това „средата на пестелива консумация“ в Китай подкрепи представянето на поделението за развиващите се пазари. Оперативната печалба се покачва с 14,9% за година.

Като цяло базираният в Париж търговец отчита приходи от продажби, изключвайки ДДС и акцизи, за 74,7 млрд. евро. Това е с 0,2% по-малко. Нетната печалба се повишава с 0,2% до 1,37 млрд. евро.

По-рано тази година Carrefour назначи двама заместници на главния изпълнителен директор Жорж Пласе, тъй като той се възстановява от операция. От групата съобщават, че Пласе ще се завърне преди края на април.

Carrefour предлага годишен дивидент на своите акционери в размер на 0,68 цента на акция, след като изплаща 46% от нетната печалба. Това е повече в сравнение с раздадения през 2013 г. дивидент от 0,62 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още