IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската икономика се приспособи към новите условия

Отливът на чужди инвестиции от Русия вече е спрял, смята руският президент

16:51 | 13.10.15 г.
Путин: Руската икономика се приспособи към новите условия

Пикът на кризата е достигнат и руската икономика се приспособи към новите условия. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на форум, организиран от ВТБ, предаде руската информационна агенция ТАСС.

„Някои специалисти смятат, и аз съм съгласен с тях, че пикът на кризата е достигнат и икономиката като цяло се приспособява или уверено се приспособява към променените условия на икономическият живот“, каза той по време на конференцията, сочейки първи признаци на стабилизация в някои сектори, макар че все още се наблюдава спад, особено в селското стопанство.

Но Путин е уверен – в следващите години Русия ще преодолее свиването на икономиката и ще започне позитивна динамика.

За да бъде постигнато това, е нужно да бъде обърнато внимание на някои фундаментални фактори, сред които и диверсификацията на икономиката, по-голямата независимост от енергийни източници и износът на традиционни стоки.

Руският президент посочи още необходимостта от намаляване на бюрокрацията и създаването на добри условия за инвеститорите, подобряване на съдебната система и администрацията.

Според Путин отливът на капитали от страната е прекратен, а през третото тримесечие притокът на капитали е показател, че пазарите вече реагират на случващото се в икономиката на страната.

„Искам да обърна внимание, че отлив на капитали се наблюдава още от второто тримесечие на 2010 година, а от третото тримесечие на тази година наблюдаваме приток, абсолютен приток на капитали“, каза Путин.

В своята реч руският президент „си позволи добри думи за правителството и централната банка“, които в сложните условия са демонстрирали последователност и способност да постигат резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още