IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите доставки на американски природен газ тръгнаха към Европа

Навлизането на втечнен природен газ от САЩ може да доведе до ценова война на Стария континент

17:52 | 22.04.16 г. 21
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Танкер от Луизиана, натоварен с американски природен газ, вече е на път за Португалия. Това е първата доставка, част от търговско споразумение, което може да разтърси европейския пазар, коментира Wall Street Journal.

Очаква се танкерът да пристигне в края на април, сочат данни и информация от запознати с въпроса лица.

В Европа американският газ ще увеличи още повече доставките на презаситения товар, който от дълго време се контролира от Русия. Анализаторите предвиждат, че пристигането на американски газ може да доведе до ценова война. Това може да понижи цените за потребителите, което пък ще се превърне в сериозен стимул за затруднената европейска икономика.

„Това е началото на ценова война между американския втечнен природен газ (LNG) и този, внасян чрез газопроводи“, казва Тиеро Брос, анализатор в Societe Generale.

САЩ започнаха да продават газ от Западния си бряг в чужбина за пръв път през февруари, с което започна ролята им на основен износител. След дългогодишни усилия от страна на базираната в Хюстън Cheniere Energy първата пратка газ замина за Бразилия, а следващите се насочиха към Азия.

Сега португалската енергийна компания Galp Energia е закупила първите доставки за Европа от Cheniere, твърди запознат източник.

Засега представители и на двете компании отказват коментар по въпроса.

Очаква се Европа да се превърне в голям пазар на американски газ. Шистовият газов бум трансформира енергийната среда в САЩ и се очаква страната да стане нетен газов износител през 2017 г.

Cheniere е подписала дългосрочни договори с няколко европейски газови компании, включително британската BG Group, която по-рано тази година бе придобита от Royal Dutch Shell, и испанската Gas Natural.

В Европа американските доставчици ще се сблъскат с Русия, която в момента доставя около една трета от газа чрез тръбопроводи. Германия например получава половината си газ от Русия, а Италия – една трета. Норвегия, Алжир и Близкият изток са други основни износители на газ към континента.

Анализаторите казват, че Русия може да се опита да намали таксите за европейските си клиенти в опит да прогони американските конкуренти.

Руският газов гигант Газпром заяви по-рано тази година, че не планира ценова война. Но ако американските цени на LNG наистина се понижат, компанията „ще търси начин да намали собствените си разходи“, каза заместник-председателят на Газпром Александър Медведев през февруари.

На сегашните цени американският LNG, доставян в Европа, ще струва около 4,30 долара на 1 млн. брит. терм. единици, сочат данни на агенцията Argus. Русия средно продава газа си на Европа на цени от 5,80 долара. Анализаторите обаче казват, че Русия може драстично да намали цените при ценова война до под 3 долара.

Газът, доставен чрез тръбопроводи, може да бъде по-евтин от LNG, тъй като вторият трябва да бъде втечнен, натоварен и отново превърнат в газ при пристигането си. Много анализатори в Европа обаче възприемат американското навлизане на пазара като част от по-широките геополитически усилия за предизвикване на руската доминираща роля в енергийните доставки и цени.

Въздействието на американския газ върху Европа „ще бъде постепенно, но наистина започва да променя всичко“, казва Тревър Сикорски от базираната в Лондон консултантска компания Energy Aspects. “Новият втечнен природен газ може да наложи натиск върху цените, а загубите в обем и стойност може да са окажат голям залък за преглъщане“ от страна на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Тея танкери имат ли някакво възддействие върху околната среда?Питам от чисто любопитство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Има си такъв газовоз: http://***.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:3656547/mmsi:311000246/imo:9681687/vessel:DAEWOO_2407Вече е разтоварил в Португалия и пътува обратно към САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тва е само у новините бате зарежи ги нека си верват тука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
standre
преди 8 години
Прочетох статията, оригинала на WSJ, в нея се споменава името на газовоза-"Creole Spirit".До тук добре.http://***.wsj.com/articles/first-u-s-gas-shipment-en-route-to-europe-1461253153Интересното е тук: http://***.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:433789/mmsi:367005510/vessel:CREOLEНяма регистриран такъв газовоз, под това име е регистриран влекач.Изводите за нивото и целта на статията оригинал си ги правете сами.Не трябва се доверяваме на жълта преса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
Дотука само "С "отбора на пиндопомиярите...Стоене , имало и по глупави от тебе бе...оня Люсиен ти води вече по точки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 9
v_tin
преди 8 години
Стоенчо, на колкото могат на толкова продават- същата работа като с бензина- плащат ли си данъците- плащат ги ако искат значи и на 10лв бензин могат да продават. За руснаците е същата работа - намерили и ихаааааааа- дии марко. Само че ако пиндосите станат монополисти по същия начи ще я карат- справка айфоня- части за около 280$ а колко струва в магазина???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
ПП Уточнявам, че ще направим "Газпром" нормална фирма "со кротце, со благце, со малце кютек".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Не ве, не ве! Въпросът е защо втечнения е 4,3$ а тръбният е 5,8$. Днес един руснак във форумите се чудеше и си даде отговор-защото нашите продават с голяма надценка. Та именно тази надценка е целта. Не искаме да фалира Газпром, просто ще я направим по-нормална фирма. Повервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
При толкова фанфари очаквам американските ни приятели и съюзници да отпускат поне няколко танкера на шестмечие и за България при цени по-ниски от тези на Газпром.Иначе какви приятели и съюзници са.Надявам се от посолството на САЩ да хвърлят по едно око на коментарите под подобни новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 20
panther
преди 8 години
Ура, другари! Вече имаме "евтин" американски ток, от който се чудим как да се отървем, скоро очаквайте също толкова "евтин" американски газ!Виждам, че някои хора се притесняват за Газпром. Спокойно господа, причини за притеснения няма.За 2015 Газпром е изнесъл за Европа около 160 милиарда кубични метра газ. Капацитета на засега единствения танкер използван от Чениере - Ейша Вижън е 160 хиляди кубични метра.И Европа не му е единствената дестинация - първиq курс беше към Бразилия и има много поръчки от Азия (Индия или Южна Корея), при все че много се приказваше за доставка към Литва, но явно там са се разсъхнали договорките.Задачка за русофоби с понижена трудност: Колко курса трябва да направи танкера за да постигне износа на газпром? Сметката е много проста, пробвайте се. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още