IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната LNG индустрия е "на пауза"

Ниските цени на втечнения газ са спрели развитието на нови проекти в индустрията

14:55 | 12.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пренаситеният пазар на втечнен природен газ (LNG) е в застой. Енергийните гиганти от Chevron до Royal Dutch Shell и Woodside Petroleum са в очакване на ръст на търсенето от страни, които се стремят към достъп до енергия, пише Bloomberg.

Производителите на втечнен природен газ са „на пауза“, тъй като ниските цени са спрели развитието на нови проекти, коментира главният изпълнителен директор на Woodside Питър Колман по време на конференцията LNG18 в Пърт, Австралия. Този застой означава, че търсенето през следващите години ще надмине предлагането, което ще накара цените отново да се повишат, посочи главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бюрден.

Ценовият цикъл подчертава трудностите по отношение на времето за изграждане на проекти за милиарди долари, на които са им нужни години, за да се реализират. Компаниите трябва да се фокусират върху дългосрочното търсене на природен газ, което се очаква да нарасне с 35% през следващите 20 години, казва главният изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън.

„Ясно е, че има известен излишък. Клиентите ще направят това, което очаквате от тях, ще се възползват от това в краткосрочен план“, казва Уотсън. „Щом веднъж този излишък се поеме, пазарът ще се възстанови“, смята той.

Спот цените на втечнения природен газ се понижиха до под 4 долара за 1 млн. брит. терм. единици в понеделник, според данните на Singapore Exchange. Това е най-ниското им ниво откакто борсата започва да ги следи през септември 2014 г.За сравнение, през октомври 2014 г. цените достигаха 14 долара.

Тъй като цените на петрола се понижиха с около 60% от средата на 2014 г., планирани енергийни проекти за над 400 млрд. долара са били отложени за 2017 г. или след това, твърди консултантската къща Wood Mackenzie. Woodside и партньорите му Shell и ВР през март спряха планове за LNG проекта Browse за 40 млрд. долара в Австралия след срива на цените на енергията.

„Не сме под натиск да се развиваме в момента“, казва Колман. „Индустрията наистина е в застой и няма пазар, на който да се продава, така че това ни дава шанс да направим стъпка назад и да видим кой е най-добрият вариант за действие“, допълва той.

Пазарът може да отбележи дефицит от 75 млн. метр. тона от втечнен газ на година до 2025 г. Това ще изисква 250 млрд. долара инвестиции до 2020 г., изчисляват от Sanford C. Bernstein. Пазарът е добре запасен до 2018 г. и вероятно до края на десетилетието, казва още компанията. Годишното търсене в азиатско-тихоокеанския регион може да се увеличи с 36% до 245 млн. тона до 2025 г., прогнозира гуверньорът на Западна Австралия Колин Барнет.

„Индустрията може да е циклична и понякога волатилна, но дългосрочната тенденция за растеж е безспорна“, казва Барнет. Woodside може да реши да разработи Browse през следващите три до пет години, коментира той. „Много оптимистично настроен съм по отношение на търсенето на газ, затова нямам съмнения, че Browse ще продължи“, допълва той.

Търсенето идва и от нови пазари, включително Тайланд, Пакистан и Полша, казва Shell. Австралия може да увеличи продажбата на втечнен газ към Европа, тъй като континентът се бори със сигурността на доставките чрез газопроводи, каза Барнет.

Цените на петрола и втечнения природен газ са исторически свързани, тъй като цените по традиционните дългосрочни газови договори са обвързани с тези на суровия петрол. Макар че петролът сорт брент поскъпна леко, откакто удари 12-годишно дъно през януари, цената на втечнения газ се е понижила с 28% през същия период. Shell очаква по-голямата част от втечнения газ да продължи да се търгува по дългосрочния модел, базиран на микс от петролни и газови индекси. Краткосрочните цени ще бъдат много волатилни, казва Ван Бюрден.

„Краткосрочният втечнен газ ще премине през различни ценови среди“, каза той. „В момента има по-голяма дълбочина, повече пространство на пазара, така че краткосрочните цени вероятно ще имат леко понижение“, допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 8 години
http://***.globallnginfo.com/world%20lng%20plants%20&%20terminals.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
fernando loan
преди 8 години
заем! заем !! заем !!!Търсите ли реномиран и акредитирана частна фирма заем, който дава заеми на възможност време живот. Ние предлагаме всички видове на заем в един много бърз и лесен начин, личен заем, заем колата, Home Loan, Студентски кредит, бизнес кредит, инвестиционен заем, консолидиране на дълг, и повече. Били ли сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние кредитни фондове, за да се физически лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2%. Не номер на социална осигуровка, изисквана и никой не кредитна проверка, изисквана, 100% гарантирана. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ние ще се радваме да ви предложим заем.Така че ни пишете днес на: (Fernandohenrietta***gmail.com) да се прилага сега за заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Аз пък си мисля че световната LNG индустрия е на минус.Пауза е понятие, което е употребява за кратковременни изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
Тия прогнози за цените и потреблението са направо странни да не кажем смешни - никой не може да прогнозира с такъв хоризонт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още