IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ се срина до 17-годишно дъно

Суровината е поевтиняла с общо 26% през февруари

11:12 | 02.03.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на природния газ се сринаха до 17-годишно дъно през изминалата седмица, подчертавайки нарастващото предлагане на световния пазар, и то в момент, в който САЩ започва да изнася първия си шистов газ, съобщава CNBC.

В понеделник цените на природния газ на New York Mercantile Exchange се понижиха с 4,5% до най-ниското си ниво от 1999 г. насам, след като прогнозите за времето в САЩ сигнализираха за по-топли климатични условия през следващите седмици, ограничавайки търсенето на природен газ за отопление.

В резултат на този спад природният газ е поевтинял общо с 26% през февруари. Цените се възстановиха леко във вторник, но перспективите остават мрачни.

Япония, най-големият вносител на природен газ в света, рестартира ядрените си реактори шест години след трагедията във Фукушима през 2011 г. Три от общо 43 реактора са включени от август насам, като се очаква тенденцията да продължи. Това ще направи страната по-малко зависима от втечнен природен газ (liquid natural gas, или LNG) за генериране на електроенергия.

През януари доставките на LNG до Япония са се понижили най-силно за последните шест години, сочат изчисления на Bloomberg.

Това не вещае нищо добро за Австралия, която вля инвестиции за над 160 млрд. долара в LNG точно преди да започне разгромът на суровините, който срина цените на петрола със 70% от лятото на 2014 г. насам.

Очаква се производството на LNG в Австралия да нарасне с 50% през петте години до 2020 г., макар че някои производители намаляват капиталовите разходи и тези по добива, заяви подразделението BMI Research на Fitch Group в коментар от миналата седмица.

„Увеличаване на производството от находища на газ, свързани с мегакомпании за износ на LNG, ще засили големия подем на производството на газ като цяло“, пише BMI Research.

Търсенето в Китай също намалява, като вносът на LNG се е понижил с 1% през 2015 г. – за пръв път в историята, заради забавянето на икономиката. Купувачите отлагат доставките по сключени по-рано договори, тъй като устойчивият спад на енергийните цени означава, че спот цените в момента са по-конкурентни от тези, определени преди известно време.

Конкурентни енергийни източници, като въглища и възобновяеми източници, също ограничават търсенето, предизвиквайки преговори по условията на договорите.

В условията на свръхзапасен пазар BMI Research очаква LNG договорите да еволюират до модел на бартерна основа, вместо да се базират на традиционни договори с обхват от 15-20 години, които изискват минимален обем на доставките годишно.

Първите доставки на американски втечнен природен газ за бразилската Petrobas на 24 февруари подчертават тази позиция, тъй като продажбата е била чрез спот договор, макар че се очаква находищата, оперирани от Cheniere Energy, да осъществяват доставки по дългосрочни договори.

„Това представлява известен проблем, тъй като едва ли има световен недостиг на природен газ, а цените се сринаха в резултат на разгрома на цените на петрола, като някои производители вече предлагат доставка на LNG на спот пазара“, казва Крег Джалал, главен редактор на данните във VesselsValue.com, онлайн база данни за оценка на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Говорят за световните борси на спот цени, следствие на голямата конкуренция. Все неща нетипични при нас където има монопол и подписани дългосрочни договори от времето на 2005 на Р. Овч. - няма как и да искаш да има спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Repoman
преди 8 години
Дали? Статията или не е вярна, или нещо у нас не е наред.Отоплявам се на централна газ от 2005г., тогава цената беше окооло 0.50лв/м3. Сега е около 0.85лв/м3.За какво 17-годишно дъно говорите, като сега е по-скъпо отпреди 10г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още