IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: В Европа няма регулирани цени на горивата, защото няма монопол

Все още няма голяма конкуренция на енергийната борса, но и цената на тока не се повишава, каквито бяха опасенията, смята председателят на КЕВР

20:28 | 25.02.16 г. 1
Ив. Иванов: В Европа няма регулирани цени на горивата, защото няма монопол

В Европа няма регулирани цени на горивата, защото се приема, че на тези пазари няма монопол. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Това е причината и цените на бензините и дизела у нас да не са обект на разглеждане от регулатора.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) публикува по-рано днес секторния си анализ на пазара на горива. След проверката антимонополния регулатор започва разследване за картел сред седем от участниците на пазара.

"Нов играч на пазара показа, че може да се печели от търговията с горива, дори и цените да са с 30 ст. по-ниски в сравнение с тези на останалите седем компании", посочи Иванов и допълни, че българските потребители са били ощетени от "неправомерно високите цени на течните горива".

Той припомни данните на Европейската комисия показват, че цените на горивата у нас преди облагане с акциз и ДДС са едни от най-високите в общността.

Според него големият проблем е собствеността на данъчните складове - около 80% от тях са собственост на Лукойл Нефтохим, и това е причината за започване на процедурата по злоупотреба с господстващо положение, която започна КЗК днес.

Иванов направи коментар и по отношение на цената на електроенергията у нас. Има предпоставка за нейното намаление - рязкото намаляване на цената на природния газ. Вероятно това ще стане от новия регулаторен период, тоест от 1 юли. Той обаче отказа да коментира в какви граници може да се промени цената на електроенергията. 

"Все още няма голяма конкуренция на електроенергийната борса", призна още председателят на енергийния регулатор. Той беше категоричен, че не се наблюдава поскъпване на цената на електроенергията, каквито опасения имаше преди месеци.

Една от причините за по-ниската цена на електроенергията на борсата не само у нас, но и в целия регион, е по-ниското потребление. Заради по-топлото време, кризата в Гърция, както и заради повторното отваряне на газовите централи в Италия, от началото на годината износът на електроенергия от България се свива наполовина.

Иванов посочи още, че работна група вече разглежда идеята за пределна цена за сградната инсталация за топлофикациите. Той коментира още, че е необходимо да започне процедурата по преминаване от вертикална към хоризонтална сградна инсталация и това може да се ускори с промени в правилата в програмата за саниране на жилищата у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
djb95
преди 8 години
Как разбра ,че печели ,а не субсидира цената. При подобни прибързани заключения чакай да дойде инвеститор. Комисията не е открила нищо. Доклада е просто пазарен анализ и нищо друго. Тепърва трябва да се доказват евентуални картелни споразумения, да издържат в съда и т.н. Накратко пушилка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още