IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron обяви намаляване на бюджета с поне 17% в следващите две години

Намеренията на една от най-големите петролни компании в света подчертават тревогите в петролната индустрия

16:35 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Американският производител на петрол и природен газ Chevron обяви във вторник, че ще намали бюджета си с поне 17% през следващите две години, за да спести средства, докато цените на петрола остават на около 10-годишно дъно, съобщава Ройтерс.

Намеренията на една от най-големите петролни компании в света подчертават тревогите в петролната индустрия. Изпълнителните директори се опитват да се преборят с последиците от ниските цени на петрола, които според много прогнози ще бъдат под 50 долара за барел поне до края на десетилетието.

Chevron планира да вложи между 17 млрд. и 22 млрд. долара годишно през 2017 г. и 2018 г. За 2016 г. компанията вече обяви, че ще инвестира 26,6 млрд. долара.

Условията в индустрията в момента са трудни предвид ниските цени на петрола и природния газ“, каза главният изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън в изявление преди годишния инвеститорски ден на компанията в Ню Йорк. „Вярвам, че пазарите ще се подобрят и ще сме добре позиционирани, когато това се случи.“

Част от намаляването на разходите ще дойде с приключването на строителни проекти в цял свят, включително големи проекти за втечнен природен газ в Австралия и Ангола, както и петролни проекти в Мексиканския залив.

В понеделник вечерта Chevron съобщи, че е започнал производството на втечнен природен газ от находището Gorgon в западна Австралия и ще стартира доставки през следващата седмица. Това е сериозен напредък в дългоотлагания и излязъл по-скъп от очакваното проект.

Мениджърите на Chevron потвърдиха ангажимента на компанията да плати дивидент на стойност 1,07 долара на акция за тримесечието, добавяйки, че планира да ограничи увеличаването на дълга след тази година.

Chevron вече намали бюджета си за тази година с над 24%, но ходът във вторник сигнализира, че ще бъдат нужни още съкращения, най-вече в защита на дивидента, който е топ приоритет на мениджърите.

Chevron плаща дивидента си отчасти с дълг. Макар че мениджърите миналата есен представиха план за покриване на дивидента чрез парични потоци преди следващата година, този план изисква цените на петрола да са около 50 долара за барел, което с около десетина долара повече от сегашните нива.

Акциите на Chevron, които в понеделник затвориха на ниво от 90,65 долара, отчитат ръст от около 1% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още