IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Местният добив ще намали цената на природния газ с 30%

От евентуалното откриване до реалния добив в "Хан Аспарух" ще минат поне 7-8 години, смята енергийният министър

18:25 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Теменужка Петкова по време на представянето на сондажният кораб&nbsp;Noble Globetrotter II. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова по време на представянето на сондажният кораб Noble Globetrotter II. Снимка: Министерство на енергетиката

Местният добив на природен газ може да свали цената на суровината с 30%, каза пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. При наличие на газ у нас страната на първо място ще има сигурност на доставките , а на следващо място ще спести от транзитните такси и транспорта.

Основен елемент от цената е свързан с таксата за пренос и транспорт на суровината и те ще бъдат спестени, каза още Петкова.

Според нея местният добив ще доведе до подем на българската икономика, която ще стане и много по-конкурентоспособна.

От отдаването на концесия за проучване за добив на петрол и природен газ през 2012 г. на блока "Хан Аспарух" в държавния бюджет са постъпили 6 млн. лева от концесионера - консорциума между Total, Repsol и OMV, под формата на таксата за площ. При сключване на договора пък компаниите са платили 80 млн. лева, за да получат възможността да проучат в блока.

При добив, в зависимост от рентабилността му, България ще получава между 2% и 30% концесионно възнаграждение, уточни енергийният министър. 

Ако проучванията покажат наличие на природен газ или петрол, правото за добив ще получи отново този консорциум, посочи Петкова. Тя отбеляза, че сеизмичните проучвания, които компаниите са извършили от 2012 г. до 2014 г., са много оптимистични.

Блок "Нептун" в акваторията на Румъния има залежи от около 84 млрд. куб. метра природен газ. Той се намира само на 15 километра от "Хан Аспарух", посочи още енергийният министър. Северната ни съседка вече задоволява 90% от потреблението си благодарение на местния добив.

Сега у нас предстои и същинското проучване на блока, който е с голяма площ - над 14 хил. кв. метра. Първият сондаж, който предстои да бъде направен, ще покаже до 4-5 месеца какви залежи има и дали надеждите за местен добив са основателни. Предстои през 2017 г. да бъде направен и още един сондаж.

От откриването до реалния добив ще минат около 7-8 години. "Това са сложни процеси и те изискват доста време", поясни още енергийният министър.

Петкова беше категорична, че няма екологична опасност при тези дейности в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още