IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васко Начев: Няма доказателства за наличието на нефт и газ в блок "Хан Аспарух"

Енергийният експерт прогнозира стабилизиране на глобалния пазар на петрол в близките месеци

23:04 | 20.04.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васко Начев. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Васко Начев. Снимка: Bulgaria ON AIR

В блок "Хан Аспарух" няма никакви доказателства за наличието на каквито и да е количества нефт и природен газ към днешна дата, заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria on Air.

"В медийното пространство се завъртяха доста цифри. Убеден съм, че нито една от компаниите в консорциума не е споменала нито една цифра. Това са интерпретации от арсенала на политическото говорене", заяви той. "Оставаш с убеждението едва ли не, че енергийната карта на България е въпрос на време кога ще бъде преначертана. Към днешна дата по никакъв начин не можем да кажем, че има количества газ за напълването на една запалка, камо ли за някакви такива бомбастични цифри, за които се говори. Аз чух от порядъка на 100 милиарда залежи на газ, това е изключително несериозно и най-малкото некоректно", категоричен е Начев.

"Това, че до седмица ще започне сондиране в изключително дълбоки води на Черно море е успех за страната", казва експертът.

По отношение на това, че в блока в румънски води са открити прилини количества залежи на газ, Начев обясни, че нашият блок няма нищо общо, това са две отделни структури с различни дълбочини и възрасти.

"До финала на сондажа няма да излезе никаква информация", каза още енергийният експерт и посочи, че това няма да стане по-рано от средата на септември.

Във връзка с преговорите в Доха и срива в цените на петрола, Начев каза, че най-големите губещи са Саудитска Арабия и Русия, а ОПЕК загуби контрола върху пазара на нефта. Според Начев до споразумение в Доха не се е стигнало по няколко причин: категоричната позиция на Саудитска Арабия и това, че Иран ясно заяви, че няма да влезе в никакви договорки за намаляване на добива.

"В близките месеци очаквам пазарът на нефта да се стабилизира, но в никакъв случай той няма да върне нива, както беше дори и в следващите години. Браншът се изтощава изключително много и този ефект ще се усети в края на 2017 година. Тогава има и някаква вероятност цената да тръгне нагоре", прогнозира Начев.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
http://***.investor.bg/***-ot-chernomorieto/464/a/sled-tri-godini-trygva-dobiv-na-tok-ot-serovodoroda-v-cherno-more-tvyrdiat-ucheni-183119/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
Миналата година горе-долу по същия начин медиите тръбяха, че български екип от учени е открил способ за добиване на енергия от черноморския сероводород. Само че това иска инвестиции и финанси, а такива има само за магистрали. Затова ще ядем вафли още дълго време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 11
0pk
преди 8 години
Вижте кво, ББ каза че е крайно време да изнасяме, значи че изнасяме! Без значение има или няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
така де...и човека това дума, разумиш...Ако има-има...ако няма-няма. Ама дай да изчакаме да видим дали има и после ке говорим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
И в Румъния нямаше доказателства докато не откриха такива. След проучванията откриха и залежите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"Другари! Риба! Риба, ама цаца.Цаца, ама риба!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 4
ivanrog
преди 8 години
Лошо няма, нека проучват, предполагам, че не е съвсем прав експерта, все пак и самите проучвания са бая пари и не мисля, че някой ще ги хвърля без някаква информация за евентуални залежи. Но мен все ме гложди едно, защо за толкова години не се съсредочаваме върху това, което знаем със сигурност - Черно море е пълно със сероводород, т.е. проблема е как да го ползваме. Не е ли добре да имаме приоритетно финансиране, точно за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
"Към днешна дата по никакъв начин не можем да кажем, че има количества газ за напълването на една запалка,..."Ха сега де...ми Боката оня ден що тъй сватбарската гръмна бе холан ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още