IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Начев: Инвестицията на Total за "Хан Аспарух" е колкото в цяла Африка

Ниската цена на петрола променя подхода на петролните компании, смята енергийният експерт

11:50 | 09.03.16 г. 2
В. Начев: Инвестицията на Total за "Хан Аспарух" е колкото в цяла Африка

В големите петролни компании тече процес на преструктуриране заради ниските цени на петрола на пазара, които намаляват паричния поток за компаниите, коментира енергийният експерт Васко Начев пред Bloomberg TV Bulgaria.

На този фон той посочи, че инвестицията, която ще направи Total в българския блок "Хан Аспарух", е колкото планираните средства през тази година за дейността на компанията на целия Африкански континент. Начев беше категоричен, че до 3-4 месеца след същинските сондажи в черноморския блок ще бъде ясно дали има достатъчни количества природен газ в района.

Очакванията са, че консорциумът, който проучва "Хан Аспарух", в който влизат още и австрийската OMV и испанската Repsol, ще направи първия сондаж до месец май.

Експертът нарече и "смела крачка" решението на Shell да започне проучване за петрол и природен газ в друг черноморски блок - "Силистар".

Васко Начев направи коментар и за цената на петрола. Той припомни старото правило за петролните пазари, че "лекът за ниските цени са самите ниски цени", защото ситуацията на пазара кара компаниите да имат по-различен подход.

"Най-малко ревизия на разходи, друго отношение към инвестиции към места с по-голям риск", допълни още експертът. Той каза още, че в момента петролните компании се насочват към по-сигурни проекти, където възвращаемостта е по-ясна. Това обаче не означава, че Total например смята блока "Хан Аспарух" за по-перспективно място, шансът там да се добива природен газ е 50/50, смята Васко Начев.

Какво каза още енергийният експерт за развитието на петролните пазари можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 8 години
А бе нали дупчиха до галата, какво изкарват от там- същата работа и по другите места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Ferry
преди 8 години
поредният платен клакьор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още