IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total устоява на петролните сътресения

Тримесечната печалба на френската компания надхвърли прогнозите на анализаторите

11:55 | 11.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рафинерия на Total в Западна Франция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рафинерия на Total в Западна Франция. Снимка: Ройтерс

Френската петролна компания Total SA отчете печалба за четвъртото тримесечие, която надхвърли прогнозите на анализаторите. Добрият резултат се обяснява с повишения добив на петрол и газ, по-високите продажби на бензин и смазочни материали и печалбата от бизнеса с рафиниране, които са помогнали да се преодолее влиянието на срива на цените на петрола. Компанията е направила и по-големи съкращения на разходите и инвестициите, съобщи  Bloomberg.

Коригираната нетна печалба се е свила с 26% спрямо година по-рано до 2,08 млрд. долара, отчете базираната близо до Париж компания в четвъртък. Резултатът надхвърля средната прогноза на деветима анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 1,77 млрд. долара. Total отчита нетна загуба от 1,63 млрд. долара след отписване на стойността на активите в Канада и Нигерия, наред с други проекти.

„Бизнесът с проучване и добив нарасна с рекордните 9,4%, стимулиран от стартирането на девет нови проекта през 2015 г.", обяснява главният изпълнителен директор Патрик Пуйен в отчета. „Подразделението за рафиниране успя да се възползва напълно от добрите маржове благодарение на високата наличност на инсталациите.”

Петролната компания се присъединява към BP Plc и Royal Dutch Shell Plc в съкращаването на оперативни разходи и инвестиции с цел да опази дивидента си на фона на срива на цените, който подкопава печалбите. През септември компанията заяви, че мерките ще й позволят да финансира плащанията към акционерите през 2017 г. от наличните средства, които генерира чрез добив, рафиниране и продажба на петрол, без да се налага да тегли заеми, дори при цена на петрола от 60 долара за барел.

Total запази тримесечния си дивидент непроменен спрямо третото тримесечие на ниво от 61 евроцента за акция и предложи на инвеститорите опцията да получат плащането под формата на акции с отстъпка от 10% в опит да запази кеша си.

Петролният гигант потвърди и плана си да продаде активи на стойност 10 млрд. долара за три години до 2017 г., включително за 4 млрд. долара тази година, след като вече продаде активи за 4 млрд. долара през миналата година. Компанията очаква да надхвърли целта си за икономии на 3 млрд. долара до 2017 г. в сравнение с базата през 2014 г.

Total ще намали инвестициите си до 19 млрд. долара през 2016 г. от 23 млрд. долара миналата година. През септември компанията планираше да инвестира между 20 млрд. д 21 млрд. долара през 2016 г. Плановете за 2017 г. бяха потвърдени, като се очаква инвестициите да бъдат между 17 млрд. и 19 млрд. долара.

Добивът на петрол и газ е нараснал с 9,4% до 2,35 млн. барела петролен еквивалент на ден миналата година и се очаква да нарасне с 4% тази година заради увеличения добив от няколко проекта.

Total потвърди целта си да увеличава добива с 5% годишно в периода от 2014 г. до 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
ами то счетоводството има възможност да отлага лошите новини, валутните курсове също бяха волатилни, нормално да сбъркат експертите с 15%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Естествено е добивна компания да има влошени резултати - прочете ли статията? "Експертите" са очаквали ного по-лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
много добри резултати, това прочете ли го: "Total отчита нетна загуба от 1,63 млрд. долара след отписване на стойността на активите в Канада и Нигерия, наред с други проекти."и това: "Total запази тримесечния си дивидент непроменен спрямо третото тримесечие на ниво от 61 евроцента за акция и предложи на инвеститорите опцията да получат плащането под формата на акции с отстъпка от 10% в опит да запази кеша си." не се ли притесняваш, че добрите резултати ще останат в миналото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Как така "специалистите" от Блумбърг все бъркат с прогнозите и все ПОДценяват компаниите?Иначе другото го знаем - резултати по-добри от очакваното, акцията обаче се срива надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още