IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Barclays разочароваха инвеститорите

Британската банка обяви, че разходите ѝ през следващите три години вероятно ще нараснат с 1 млрд. паунда

15:27 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската банка Barclays PLC заяви, че новите регулаторни изисквания в Обединеното кралство и САЩ ще натежат на възвращаемостта и ще увеличат разходите с 1 млрд. паунда (1,53 млрд. долара) през следващите три години. Компанията обаче изключи възможността новият главен изпълнителен директор Джес Стейли да поиска допълнителен капитал от акционерите, коментира Wall Street Journal.

Банката, която в сряда потвърди, че Стейли ще бъде новият изпълнителен директор от 1 декември, заяви, че разходите за разделяне на банкирането на дребно от инвестиционното във Великобритания ще увеличи основните разходи до около 14,9 млрд. паунда през тази година, което е над предишната прогноза за 14,5 млрд. паунда. По-ранните насоки за възвращаемост от поне 12% на капитала от основния ѝ бизнес през следващата година е намалена до 11%.

Акциите на Barclays, която освен това отчете по-слаби от очакваните резултати за третото тримесечие, поевтиняха с 4,6% след новината, като анализаторите коментираха, че ще трябва да коригират прогнозите си, за да отразят новите отписвания.

Като цяло финансовият директор Тушар Морзариа заяви, че Barclays ще вложи 1 млрд. паунда до края на 2018 г., за да изпълни законодателството, касаещо отделянето на дадена компания от компанията майка, която подлежи на регулации и се търгува публично, и превръщането й в нерегулиран бизнес. Част от сумата ще отиде и за прилагане на отделни изисквания на САЩ за създаването на нова юридическа структура. Той обаче отхвърли опасенията на анализатори, че може да се наложи банката да привлече нови средства, посочвайки възможността кредиторът да увеличи капитала си, като реинвестира печалба.

„Изключително доволни сме от генерирания капитал на компанията“, заяви той.

Barclays съобщи, че нетната печалба за третото тримесечие се е повишила до 417 млн. паунда от 379 млн. паунда за същия период на миналата година. След единичните ефекти обаче коригираната печалба преди данъците се оказва под оценките на анализаторите на ниво от 1,43 млрд. паунда спрямо 1,59 млрд. паунда за същия период на миналата година. Анализаторите очакваха коригираната печалба преди данъците да е около 1,65 млрд. паунда.

Допълнителни отписвания за тримесечието включват 290 млн. паунда, свързани с лихвените проценти по валутни трансакции за някои клиенти между 2005 и 2012 г. Освен това банката отчита загуба от 201 млн. паунда по по-рано обявената продажба на португалското ѝ банкиране на дребно.

Печалбата преди данъци на инвестиционното банкиране на Barclays възлиза на 317 млн. паунда за тримесечието спрямо 284 млн. паунда през миналата година. Банката предупреди, че пазарните условия са отслабили резултатите за този месец в сравнение с миналия октомври.

Стейли се присъединява към банката след над три десетилетия в J.P. Morgan Chase & Co. и работа за инвестиционната компания BlueMountain Capital Management LLC. Инвеститорите следят внимателно за всяка промяна, която Стейли може да предприеме спрямо плана на банката за свиване на инвестиционното банкиране и фокусиране на дейността в Обединеното кралство, САЩ и Южна Африка.

В съобщение до служителите на Barclays в сряда Стейли посочва, че няма да има големи промени в стратегията, но че напредъкът при предишния главен изпълнителен директор Антъни Дженкинс сега може „да продължи по-бързо“.

Дженкинс бе освободен от управителния съвет през юли след опасения, че му отнема твърде дълго време да осъществи преструктурирането на банката.

Barclays е една от няколкото европейски банки, преминаващи през преструктуриране с нови изпълнителни директори. Конкурентът ѝ Deutsche Bank обяви в сряда нови финансови цели и отмени изплащането на дивиденти до 2017 г., за да подпомогне преструктурирането и да се справи с регулаторните промени. В четвъртък тя обяви планове за съкращаване на хиляди работни места.

Швейцарската Credit Suisse пък съобщи през миналата седмица, че ще привлече нов капитал, за да подпомогне стратегията си.

Заради неясната бъдеща форма и доходност на Barclays анализаторите заявиха в четвъртък, че е трудно да се направи оценка на акциите.

В крайна сметка инвестиция в капитала на Barclays трябва да се основава на вярата, че ръководството може да изпълни обещанията си“, заяви анализаторът на Jefferies Джо Дикерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още