IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse увеличава капитала си с 6 млрд. франка заради преструктуриране

Швейцарската банка измества фокуса си към управление на благосъстоянието в Азия и намалява отдела си за ценни книжа

10:30 | 21.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG ще привлече капитал на стойност около 6,05 млрд. швейц. франка (6,3 млрд. долара) като част от мащабна реорганизация, която ще насочи фокуса на банката върху Швейцария и управлението на благосъстоянието в Азия, докато в същото време намалява отдела си за ценни книжа, съобщава Bloomberg.

Банката планира първично публично предлагане (Initial Public Offering, или IPO) на швейцарския си банков отдел до края на 2017 г., за да се възползва от консолидацията в страната, заяви базираната в Цюрих банка в сряда. Credit Suisse планира и да спести разходи за 3,5 млрд. франка до края на 2018 г. на брутна основа.

Банката твърди, че ще се преструктурира, за да създаде три регионално фокусирани подразделения и да раздели отдела си за ценни книжа на пазарен бизнес и операции за инвестиционно банкиране. Като отражение на новата организация Credit Suisse определи Хелман Ситоханг и Икбал Хан като част от шестте нови членове на управителния съвет, след като трима други освободиха постовете си.

Главният изпълнителен директор Тиджане Тиам, привлечен, за да възстанови доверието на инвеститорите, се опитва да повиши възвращаемостта, която е под натиск заради по-строгите капиталови изисквания и рекордно ниските лихвени проценти. При предшественика на Тиам, Брейди Дъган, банката намали фокуса си върху инвестиционното банкиране и наблегна върху управлението на благосъстоянието. За много инвеститори това не беше достатъчно. Акциите отбелязват най-лошото си представяне сред други 10 световни банки през последните пет години.

„Рестартираме компанията, решаваме капиталовите си проблеми“, заяви Тиам в интервю за Bloomberg Television. „Една от нашите бъдещи цели е да увеличим достатъчно капитала си, така че това да не бъде тема за обсъждане при резултатите за тримесечието“.

В сряда банката отчете печалба за третото тримесечие, която се оказа под оценките на анализаторите заради загуби на инвестиционната банка. Нетната печалба се е понижила до 779 млн. швейцарски франка от 1,03 млрд. франка през миналата година. Средната оценка на 7 анализатори в проучване на Bloomberg бе за 858 млн. франка.

Нетните приходи от продажбите с фиксиран доход и търговия са се сринали с 52% до 674 млн. франка, след като „екстремни размествания“ на кредитните пазари са довели до по-слаба активност на клиентите, заяви банката.

Credit Suisse съобщи, че ще намали капитала, който разпределя за отдела си за ценни книжа, насочвайки го към макро бизнеса и основните услуги. Освен това банката ще се преструктурира до „правилния размер“ в Лондон.

Швейцарската банка съобщи още, че ще продаде акции за 1,35 млрд. франка на определени акционери и ще предложи 4,7 млрд. франка на съществуващи акционери в оферта на права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още