IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще въведе нови стимули, ако количествената програма на ЕЦБ продължи

Според икономистите централна банка вероятно ще отговори с пазарни интервенции, за да спре поскъпването на валутата

11:02 | 20.10.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската централна банка (SNB) може би отново ще трябва да залее пазара с франкове, ако програмата за количествено облекчаване в еврозоната се разшири, съобщава Bloomberg.

Около 63% от икономистите предвиждат централната банка да отговори с пазарни интервенции, за да спре поскъпването на валутата, сочи месечно проучване на Bloomberg. 42% пък прогнозират друго намаляване на лихвените проценти по депозитите.

Предстоящи нови стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ) в допълнение към програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трлн. евро може да оскъпят франка, което швейцарските централни банкери определят като „надценяване“. SNB вече отговори на политиката на ЕЦБ, като намали лихвените проценти по депозитите до рекордни ниски нива през януари, за да изпревари ефекта на количествената програма.

„Има нарастващ риск ЕЦБ да увеличи програмата си за изкупуване на активи, за да се справи с ниската инфлация и слабия растеж“, казва Максим Ботерон, икономист в Credit Suisse Group AG в Цюрих. „Вярваме, че SNB ще продължи с намесата си“.

Слабите данни за инфлацията в еврозоната и забавящото се световно търсене увеличават натиска върху гуверньора на ЕЦБ Марио Драги за увеличаване на стимулите, като над 80% от икономистите, анкетирани в отделно проучване на Bloomberg, очакват подобен ход. Макар че официалните представители неколкократно заявиха, че са готови да предприемат повече стъпки, ако това е необходимо, те подсказаха, че все пак още е много рано за взимане на подобно решение. Управителният съвет ще има политическа среща в четвъртък.

Швейцарската централна банка вече натрупа 541,5 млрд. франка (565,7 млрд. долара) в резерви в чуждестранна валута в опитите си да обуздае франка. Централните банкери обаче може да прибегнат и до по-високи такси по непрехвърлимите депозити. Председателят на SNB Томас Джордан заяви в интервю за Bloomberg през миналия месец, че макар лихвените проценти по депозитите засега да са на подходящо ниво „възможно е да станат по-ниски“.

Икономистите смятат, че долната им граница ще достигне -1,25%, сочи медианната оценка на 10 прогнози, събрани между 9 и 15 октомври.

Томас Гицел, старши икономист в VP Bank в Лихтенщан, предвижда, че „теоретично“ лихвените проценти могат да спаднат до -2%, добавяйки, че „държането на банкноти е дори по-скъпо“.

Икономическият растеж на Швейцария ще се забави до около 1% през тази година от 1,9% през 2014 г., твърди Джордан. Икономиката се е свила през първото тримесечие, след като SNB намали тавана на франка, докато в същото време съществува натиск от това, което Международният валутен фонд (МВФ) определя като „трансгранични реперкусии“ от забавянето в Китай. Икономистите смятат, че разширяването на Швейцария ще се увеличи до 1,2% през 2016 г.

Франкът, който обикновено се възприема като спасение във времена на пазарни сътресения, отслабва спрямо еврото от средата на юли, противопоставяйки се на предизвиканите от Китай сътресения на пазарите. Той се търгува за 1,08342 за евро към 8:02 днес сутринта в Цюрих, след като за кратък период достигна 8-месечен минимум от 1,10 за евро през септември.

Според проучването средната прогноза за равнището на инфлацията е за около -1,1% за 2015 г., за -0,3% през 2016 г. и около нулата през 2017 г. Това е първият път, когато икономистите не предвиждат растеж за 2017 г.

SNB ще се опита да не предприема нови понижавания на лихвените проценти“, казва Тимо Клайн, старши икономист в IHS Global Insight във Франкфурт. „Но ако обменният курс на швейцарския франк спрямо еврото спадне отново от сегашното ниво от около 1,09 до под 1,05, особено по отношение на паритета, подобна мярка вероятно ще е неизбежна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
тряа да си промениш малко ника...не-то е излишно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
pirdop
преди 8 години
ratten, пиша от телефон през онлайн кирилизатор! Все пак не ми е работа, докато на една печатна медия това трябва да и е приоритет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
редактори няма те ли? -----------то и ти си за редактор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
редактори няма те ли? -----------то и ти си за редактор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
pirdop
преди 8 години
"1,1 трлн. евро може да ускъпят франка,"редактори няма те ли? Бизнес, пък не можем да пишем!http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BChttp://rechnik.chitanka.info/w/%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още