IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ призоваха кредиторите да обмислят облекчаване на дълга на Гърция

Bажно e да се положат всички усилия за връщане към пътя, който ще позволи на Гърция да възобнови реформите, посочиха от Белия дом

09:58 | 29.06.15 г. 28
САЩ призоваха кредиторите да обмислят облекчаване на дълга на Гърция

Правителството на САЩ разглежда с особено внимание развитието на гръцката криза и цялостната ситуация в еврозоната. Президентът Барак Обама и финансовият министър Джак Лю призоваха лидерите на Европа и Международния валутен фонд (МВФ) да се намери решение Гърция да остане в рамките на валутния блок, предава WBP Online.

Обама и германският канцлер Ангела Меркел проведоха телефонен разговор в неделя за развитието на събитията и постигнаха съгласие, че трябва да се намери начин Атина да възобнови пътя на реформите, без да напуска еврозоната.

Лидерите на САЩ и Германия "се съгласиха, че е критично важно да се положат всички усилия за връщане към пътя, който ще позволи на Гърция да възобнови реформите и растежа в еврозоната", се посочва в изявление на Белия дом. Според комюникето икономическите съветници от двете страни провеждат постоянен мониторинг на бързо променящата се ситуация.

Освен това американският финансов министър Джак Лю говори с лидерите от МВФ, Германия и Франция в събота, призовавайки ги да се намери начин да се запази Гърция в зоната с единна валута. Той също така ги посъветва да бъде обсъден въпросът за облекчаване на дълга на Гърция, за което намекна по-рано и МВФ.

"(Финансовият министър – бел. ред.) Лю отбеляза, че е важно всички страни да продължат да работят за постигане на решение, включително да обсъдят потенциално опрощаване на дълга на Гърция в навечерието на референдума на 5 юли, обявен от премиера Ципрас", се посочва в прессъобщение на Министерството на финансите на САЩ.

Финансовият министър говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас за ситуацията в средиземноморската страна, призовавайки го да се намери "прагматичен компромис" с кредиторите на страната.

Лю "подчерта необходимостта Гърция да приеме трудните мерки за постигане на по-прагматичен компромис с кредиторите си. Той отбеляза също, че е важно да се предприемат необходимите стъпки, за да се запази финансовата стабилност в навечерието на референдума".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 35 rate down comment 8
SSIW
преди 8 години
Не, това не моя теза, просто съм я чул и споделям, че намирам логика в нея и към днешна дата не виждам съществени противоречия м/у събитията и твърденията, който се издигат. Ципрас например, може да се пазари и с китайците за да си вдигне цената и за това да е спрял приватизационна сделка (хипотеза). Така или иначе нямам претенциите да пророкувам, позволявам си да оценявам (в съответствие с капацитета си и за собствена консумация) степента на вероятност за едно или друго допускане, което е в оборот в пространството до там. Не изключвам никакви обрати и сценарии за развой на събитията , защото това е извън компетентността ми и инфото с което боравя ще поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 12
georgi_shum
преди 8 години
хаха ми подсещай ме :)) Аз нямам проблем да си призная, като съм сбъркал :) Виж на теб това ти е проблем :) Аз сега на прима виста се сещам за поне 5 твой дето не се събват :)) Ако се поразровя ще станат още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 34 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Тезата ти издиша, не че няма логика в нея, но издиша, по простата причина, че първата приватизационна сделка, която Ципрас спрят беше приватицазията на пристянищата в Пирея и Солун от Китайска компания. Спрете да търсите конспоративни теории и зговори. Просто Ципрас е ужасно некадърен мин. председател. Няма друго обяснение. Вчера публикуваха последните предложения на кредиторите - единствено орязване на привилиегии и увеличаване на пенсионна възраст, до 2027г. както и силно орязване на ранното пенсиониране..Сега, сами си го направиха далеч по тежко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 37 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... Ти периодично правиш разни прогнози, а после не се сещаш за тях... хаха! И аз не те подсещам, щото си ми симпатичен... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 8
lyusien
преди 8 години
Garzia she ostane v Evropa no garzite gi cnakat mnogo tegki dni Veroatno she rasberat che nama besplaten obad taka kakto amerikanzite rasbraha che praviloto - Tvarde golam sa da falira veche ne sachtestvuva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 33 rate down comment 14
georgi_shum
преди 8 години
Без да се присединявам към епитетите на колегите, щото си ми симпатичен:) Нищо не сте познали :)) САЩ реално не казават нищо:) Просто казват нещото, щото трябва да кажат:) Както казах вчера, Ципрасчо е бита карта вече - на 07.07 ще подпише каквото му дадът в Брюксел без въобще да се пазари. След като приемат и приложат тези мерки, ако се справят добре след време може и със сигурност ще се говори за облекчаване на дълга. Това е тгочната дума използаване от Лю - облекчаване, което не значи непременно отписване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 43 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
"Или да ме извинява публиката , ама точно преди две седмици написах : "Aмерика *** Европа чрез Гърция !"... А вече и чрез Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 40 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Абе ако се съди по нездравото мълчание на разни мюрета, имрета, емзетки, коне, кобили, супер-мега-трейдъри и пр. капитал-***-лизатори, попръжните са под сурдинка, а храчките си ги гълтат за сега в уединение. Е, докато се появи някоя тема с по-подходящо заглавие, за да изригнат отново. Нали требва да работят, все пак... хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 38 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Или да ме извинява публиката , ама точно преди две седмици написах : "Aмерика *** Европа чрез Гърция !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 37 rate down comment 9
SSIW
преди 8 години
И те така , щатите ще натискат ЕС да ударят едно рамо на гордия гръцки народ, веднъж заради китайската икономическа заплаха, втори път заради руската военна, разбираш ли ... и трети път щото по принцип нема нужда да й е чак толко широко около вратлето на Германия (и по-богатата Европа) .Към днешна дата, развоя на събитията с нищо не противоречи на едно такова обяснение на процесите, а в народо-психологията на гърците е равносилино на престъпление да не се възползват от подобно стечение на обстоятелствата покрай тех ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още