IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия пак ще организира референдум за независимост при Brexit

Шотландската национална партия вижда в лицето на ЕС потенциална преграда срещу консервативните правителства в Лондон

12:19 | 27.05.16 г.
Шотландия пак ще организира референдум за независимост при Brexit

Питър Флеминг, студент в инженерна специалност в Шотландия, подкрепя независимостта й от Обединеното кралство. През следващия месец обаче той възнамерява да гласува в подкрепа на оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), пише Wall Street Journal.

Ако повече британци подкрепят напускането на ЕС, вероятно ще се подновят и дискусиите за независимостта на Шотландия от Лондон, посочва изданието.

Според Флеминг не може чужденците да бъдат обвинявани за всички проблеми на страната и оставането в съюза е по-добрият избор. Неговата позиция подчертава конкуриращите се интереси и в Шотландия – от една страна на партиите, които лобират за независимост и които доминират политическия пейзаж, а от друга – политиците, които подкрепят единството на Обединеното кралство.

Шотландската национална партия, която беше в основата на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., обяви, че почти сигурно ще предизвика нов референдум за отделяне от Великобритания, ако гласоподавателите решат, че страната трябва да напусне ЕС.

Националистите изгубиха в допитването от 2014 г. с 10 процентни пункта, припомня изданието. Те обаче успешно консолидират властта си в региона оттогава и отново се обособиха като най-голямата група в местния парламент на последните регионални избори.

Шотландската национална партия обаче вижда в лицето на ЕС потенциална преграда срещу консервативните правителства в Лондон. Затова и лидерите й са предпазливи в равносметките, макар и общественото мнение решително да подкрепя разцеплението.

Засега националистите призовават населението да гласува в подкрепа на оставането в ЕС на предстоящия референдум. Призивът им се фокусира върху работните места, правата на работниците и околната среда и рязко контрастира на мрачните прогнози за икономически срив, които доминират кампанията на Лондон.

Според шотландските националисти негативните послания биха отблъснали избирателите. Те са възприели друга тактика – на малки срещи с поддръжници, които насърчават да говорят със своите семейства, приятели, колеги и служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още