IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандал за търговия с вътрешна информация в KPMG

Заради разкритията вчера бе спряна търговията с акциите на Herbalife и Skechers в Ню Йорк

11:37 | 10.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Партньор в KPMG, една от водещите одиторски компании в света, е бил уволнен, след като е бил обвинен, че е предоставил вътрешна информация на неназован инвеститор, съобщава Guardian.

Акциите на Herbalife, мултинационална компания с противоречива слава, бяха спрени от продажба минути след отварянето на борсата в Ню Йорк във вторник, след като компанията разкри изтичането на вътрешна информация от въпросния партньор в KPMG.

Търговията с акции на Skechers, компания за обувки и също клиент на KPMG, също беше спряна.

В понеделник KPMG обяви, че повече няма да извършва одит на Herbalife, след като изключи от борда на директорите обвинения в злоупотреба партньор.

Решението е взето късно вечерта в понеделник в Лос Анджелис, след като е станало ясно, че информация за клиенти на KPMG е била предоставена на неназован инвеститор, който в последствие е търгувал с акции на въпросните компании, се посочва в изявление на KPMG. Имената на компаниите не са упоменати в изявлението.

„Късно миналата седмица бяхме информирани, че партньор, отговарящ за одита на KPMG в Лос Анджелис, е предоставил непублична информация за клиенти на трета страна, която в последствие е използвала информацията при търговия с акции на няколко компании, регистрирани на Западния бряг. Партньорът незабавно е бил освободен“, се посочва в официалното изявление на одиторската компания.

Разкритието е много сериозен удар върху репутацията на KPMG.

Акциите на Herbalife бяха свалени от търговия в момент, когато компанията води тежка битка с хедж фонд мениджъра Бил Акман, който я определя като „най-добре управляваната пирамида в историята“. Според Акман негов „патриотичен дълг“ е да помогне Herbalife да бъде спряна.

Herbalife е международна мултилевъл маркетинг компания, която продава хранителни добавки, продукти за отслабване и козметика. Компанията оперира в 88 страни чрез мрежа от приблизително 2,7 млн. независими дистрибутори.

Според Акман от основаването на компанията преди 32 г. 1,9 млн. дистрибутори на Herbalife са загубили 3,8 млрд. долара, тъй като всеки от тях е платил около 2 хил. долара за инвентар и обучение.

През 2012 г. заплатата на изпълнителния директор на Herbalife Майкъл Джонсън е била понижена до 10,3 млн. долара от 24,6 млн. долара през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още