IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби финансови отчети натежаха на пазарите в Европа

Несигурността около ръководителя на Федералния резерв от догодина отслабва позициите на щатския долар

19:25 | 24.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разочароващи данни във финансовите отчети на компаниите допринесоха за загубите на водещия борсов индекс в Европа. На търговията натежават и опасенията на инвеститорите за развитието на кризата в Каталуния, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори на ниво от 389,57 пункта, което представлява спад от 0,3 на сто. Повечето сектори в състава на индекса завършиха на червена територия, като най-губещи се оказаха здравните компании и туроператори.

На останалите европейски борси позитивните настроения успяха да вземат връх. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, затвори на зелена територия, макар и с минималните 0,03%. Индексът финишира на ниво от 7 526,54 пункта.

Френският САС 40 добави 0,15% до 5 394,8 пункта, а DAX приключи сесията на ниво от 13 013,19 пункта, което е увеличение от 0,08 на сто.

Едни от големите губещи в Европа днес е британският оператор на кафенетата Costa, редица ресторанти и хотели Whitbread. Компанията съобщи за ръст на печалбата през първите шест месеца на годината в рамките на 6,7%, но инвеститорите обърнаха внимание на опасенията за продажбите на Costa и акциите на Whitbread загубиха 4,7% от цената си.

На обратния полюс е италианската Saipem, която беше определена за изпълнител на морската част на газопровода "Южен поток". Днес ръководството й съобщи, че отново се връща на печалба - през третото тримесечие достига 53 млн. евро. В резултат книжата на компанията поскъпнаха с почти 11 на сто.

Цената на петрола се повишава след обещанията на Саудитска Арабия да направи "каквото е необходимо" за баланс на пазарите. Американският лек суров петрол поскъпна с 0,7% до 52,28 долара за барел, пише Market Watch. Към края на европейската сесия сортът Brent достигна до цена от 57,66 долара за барел, което ръст от 0,5 на сто.

На валутните пазари щатският долар губи на фона на несигурността кой ще оглави Федералния резерв от следващата година. Едно евро се разменя за 1,1764 долара, след 1,1751 долара за едно евро в понеделник.

Цената на златото намалява с 0,3% до 1 277,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още