IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши перспективата пред рейтинга на Гърция

Южната ни съседка се готви да излезе на капиталовите пазари за първи път от 2014 година насам

16:23 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Гърция от стабилна на положителна, съобщава Financial Times. Изданието припомня, че Атина се готви да се завърне на капиталовите пазари след 3-годишна пауза.

Агенцията потвърждава рейтинга на гръцкия държавен дълг – В-, позовавайки се на икономическия ръст на страната, подкрепен от фискалните реформи и бъдещо орязване на дълга, което да позволи на Атина да намали съотношението между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) към 2020 година.

От S&P посочват, че промяната на перспективата отразява очакването за намаляване на разходите за обслужване на дълга, обещаните фискални реформи до 2020 година и "ангажиментите на кредиторите, особено в Еврогрупата, за подобряване на устойчивостта на тежестта на дълга". 

Преди месец Moody`s повиши кредитния рейтинг на Гърция с една стъпка до Caa2 с положителна перспектива. Този ход подкрепи търговията с държавни ценни книжа на Гърция на капиталовите пазари.

Очакванията са, че Гърция ще излезе на капиталовите пазари за първи път от 2014 година с петгодишни облигации. На този етап обаче все още няма яснота когато ще се случи това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още