IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата дилема за Гърция - кога да тества капиталовите пазари

Твърде ранната емисия може да се окаже "важната грешка", коментират анализатори

16:55 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След споразумението с кредиторите по втория преглед на спасителната програма в Гърция са изправени пред нова дилема - кога да тестват пазара с нова емисия ценни книжа. Завръщането на пазарите е от ключово значение, но избързването с този ход може да се окаже критично за страната, коментират анализатори пред CNBC.

В Атина вече се появиха спекулации, че правителството ще пусне емисия книжа още в рамките на този месец. Източници на агенцията обаче посочват, че точната дата към този момент не е определена.

В южната ни съседка има известна несигурност за следващите стъпки. В правителството смятат, че реакцията на пазарите не може да бъде оценена нито по отношение на бърза емисия, нито при изчакване. Според CNBC в правителството още нямат готовност да емитират ценни книжа, макар и банкерите да са в контакт с агенциите за кредитен рейтинг.

Твърде ранното излизане на пазара обаче ще бъде голяма грешка, смята Даниел Грос от Центъра за европейски политически изследвания. Винаги има риск нещата да не тръгнат както е планирано. "Завръщането на пазарите е важно, но може да се каже, че е важна грешка", посочи експертът.

Новините за Гърция действително са позитивни - Европейската комисия спря процедурата си за свръхдефицит, макроикономическите данни са обнадеждаващи, а и агенциите за кредитен рейтинг подобряват оценката си за страната. Комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че днес Гърция е страна, на която може да се има доверие и допълни, че финансите са под контрол, а реформите - изпълнявани в срок. 

На 20 юли обаче Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа своя анализ за устойчивостта дълга на страната и това също може да окаже натиск - и към правителството, и към евентуална емисия.

За последен път Гърция емитира емисия - петгодишни облигации, през 2014 година. Постигнатата доходност тогава беше малко под 5%. Очакванията на анализаторите днес са, че първата поява на Атина на пазара също ще бъде с петгодишни облигации, а доходността ще бъде подобна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още