IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Време е Гърция да се завърне на глобалните пазари

Международната общност възстановява доверието си в страната и правителството може да постигне добра цена, смята бившият финансов министър

14:49 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от 2014 г. настроенията изглеждат подходящи за емисия гръцки ценни книжа на глобалните пазари, пише в коментар за „Катимерини“ бившият финансов министър на България Симеон Дянков.

Вторият преглед по спасителната програма на Гърция показва подобряване на гръцката икономика, а след победата на Еманюел Макрон духът на партньорството в еврозоната и в ЕС като цяло се завръща. Според Дянков в момента инвеститорите са в търсене на подходящи книжа и биха изкупили емисия, дори и Гърция да не е част от програмата за облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Наблюденията му показват, че доходността по 10-годишните гръцки ценни книжа в момента намалява (до малко над 5%), а разликата с германските е вече под 5 на сто.

Затова и препоръката на бившия финансов министър, днес част от екипа на Института за международна икономика „Патерсън“, е Атина „да яхне вълната“ и да обмисли излизане на пазара.

Правителството може да използва летните месеци и да се подготви за такава операция. След завръщането си от лятната ваканция инвеститорите ще бъдат по-оптимистично настроени и ще заложат на пакет гръцки книжа през септември, прогнозира още Дянков.

Гърция може да използва опита на Ирландия и Португалия, които се завърнаха на пазарите след двугодишна пауза и след спасителна програма от кредиторите. И двете страни успяха да привлекат инвеститорите към своите книжа.

За последен път Атина емитира емисия облигации на световните пазари през 2014 година. Тогава страната постигна доходност от 4,95% за своите петгодишни книжа, припомня още бившият финансов министър на България. Сегашното правителство може да постигне дори и по-добра цена, тъй като международната инвестиционна общност в момента има по-голямо доверие на Гърция.

Южната ни съседка може да се възползва и от плановете на Брюксел за разширяване на еврозоната. Чехия и България изпълняват всички критерии и могат да получат покана веднага, пише Дянков. Хърватия, Унгария, Полша и Румъния също са близко до целите, допълва още Симеон Дянков в своя анализ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още