IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вече е избрала банките, които да управляват нова емисия облигации?

Новината повиши доходността на гръцките облигации с матуритет през 2019 година

13:03 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция вече е избрала шест банки за управлението на своята нова облигационна емисия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Атина ще наеме Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC, сочи информацията.

От седмици се спекулира за завръщането на Гърция на международните пазари. Правителството успя да се разбере с кредиторите по прегледа на третата спасителна програма и веднага се заговори, че следващата стъпка ще бъде тест на пазарите и емисия от 5-годишни облигации три години след последната акция.

Засега обаче сигналите от управляващите в Гърция са по-скоро за изчакване. Един от факторите за новата емисия е и заседанието на Международния валутен фонд (МВФ), което ще се проведе по-късно днес и е посветено на задълженията на Гърция.

Опция за страната е и обратно изкупуване на част от книжата, които страната емитира като част от операцията по преструктуриране на дълга през 2012 година, посочва още Ройтерс.

До този момент засегнатите институции са отказали да коментират информацията на агенцията.

Според източниците на Ройтерс Гърция се надява да набере между 2 млрд. евро и 4 млрд. евро от капиталовите пазари. Не е ясно дали ще го постигне на фона на общите задължения в размер на 326 млрд. евро, за които оценката на МВФ досега е, че са неустойчиви.

Новината за наемането на шестте банки вече оказа своето влияние на пазара и доходността на облигациите с матуритет през 2019 година се повиши с 20 пр. п. до 3,81%, посочва още Ройтерс. Агенцията допълва, че обикновено емисиите поскъпват в очакване на нови продажби, тъй като инвеститорите отварят място в своите портфейли за нови книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още