IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Нормандската четворка приключи с позитивен тон

Лидерите на Франция и Германия подчертаха напредъка, постигнат с Русия и Украйна относно споразумението за мир, и коментираха руската офанзива в Сирия

12:05 | 03.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Руският президент Владимир Путин и френският държавен глава Франсоа Оланд по време на срещата в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и френският държавен глава Франсоа Оланд по време на срещата в Париж. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Франция и Германия подчертаха напредъка, постигнат с Русия и Украйна относно споразумението за мир от Минск, след края на еднодневната среща в Париж, която бе засенчена от агресивната военна намеса на Русия в Сирия, пише Financial Times.

T.нар. Нормандска четворка одобри стъпки, насочени към увеличаване на сигурността за цивилните и към политически промени в раздираните от военни конфликти източни региони на Украйна. Това обяви френският президент Франсоа Оланд, който бе домакин на срещата.

Местните избори, насрочени за този месец, в области, които са под контрола над подкрепяните от Русия сепаратисти, ще бъдат отложени поне с три месеца, след като президентът Петро Порошенко обеща правителството му да приеме закон, който дава специфични статути на тези региони.

Това би отложило пълното прилагане на споразумението от Минск за след края на тази година, както иначе бе планирано първоначално.

„Превъзмогнахме спорните точки една по една. Изборите ще бъдат отложени, но тази среща е нещо положително“, коментира канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на съвместната пресконференция с Оланд в Елисейския дворец в Париж, проведена късно в петък.

Порошенко потвърди позитивния тон, споделяйки пред Интерфакс Украйна, че е усетил „предпазлив оптимизъм“, докато руският президент Владимир Путин напусна Елисейския дворец през задния вход, бързайки за летището, без да коментира разговорите.

Срещата в Париж бе помрачена от руските военни удари в Сирия през последните дни, въпреки че Меркел и Оналд смятат, че военните действия нямат влияние върху програмата за Украйна.

Лидерите на Франция и Германия проведоха срещи на четири очи с Путин, по време на които го призоваха да се цели само в Ислямска държава в Сирия. Това се случва след новините, че руските военни удари са засегнали групи, противопоставящи се на режима на Башар ал Аасад и които са подкрепени от Запада.

Меркел и Оланд повториха опасенията си, изразени в съвместната декларация със САЩ, Великобритания, Катар, Саудитска Арабия и Турция, свързана с руските атаки над Хама, Хомс и Идлив, за които казват, че са отнели живота на цивилни граждани и не са ударили цели на Ислямска държава.

„Казахме на Путин, че Ислямска държава е врагът, с който трябва да се борим, и че се нуждаем от политическа промяна“, коментира Меркел.

Но въпреки че Оланд повтори, че Франция ще подкрепи само политически преход, който включва оттеглянето на Асад, за да му бъде потърсена отговорност за смъртта на хиляди цивилни, Меркел бе по-предпазлива по отношение бъдещето на сирийския лидер.

„Нуждаем се от политически процес, който в момента не съществува“, каза германският канцлер. „Трябва да бъдем предпазливи що се отнася до нашия подход в региона.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
При Оланд Франция загуби не малко от своето политическо и икономическо влияние. Може да се каже, че Петата република има най-слабия си президент от основаването си в края на 50-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
абе тва го чухме и миналия път, но шоколадовия барон се ослушва с тва НАТО и ше бере ядове. Тея ше я разцепат тая Укрия на съставните и части ако сложат американски ПВО там, освен това след време ги виждам в чували и Порошенкото и оня с очилцата, тея КГБ имат същите гадни методи като ЦРУто и не прощщават такива хър мър игри с огъня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Но въпреки че Оланд повтори, че Франция ще подкрепи само политически преход, който включва оттеглянето на Асад, за да му бъде потърсена отговорност за смъртта на хиляди цивилни, Меркел бе по-предпазлива по отношение бъдещето на сирийския лидер.Френският плевнелиев си дрънка американската мелодийка...бабата не е толкоз глупава като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
белот
преди 8 години
Лидерите на Франция и Германия проведоха срещи на четири очи с Путин, по време на които го призоваха да се цели само в Ислямска държава в СирияХаха ...и кои са те? Лакеите на Америка. Само му губят времето на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още