IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТПТИ да не подкопава евростандартите, призовава ЕП

Дъмпингът в социалната, фискалната и екологичната сфера трябва да бъде предотвратен, предупреждават депутатите

15:58 | 29.05.15 г. 5
ТПТИ да не подкопава евростандартите, призовава ЕП

Споразумението между ЕС и САЩ за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) трябва да разшири европейския достъп до американския пазар, но не бива да подкопава стандартите на ЕС или да поставя под съмнение правото на регулиране в интерес на обществото. Това посочват членовете на Комисията по международна търговия на ЕП в доклад, гласуван на 28 май, съобщава европарламентът.

Евродепутатите настояват и за реформиране на механизмите за уреждане на споровете между инвеститорите и страните членки.

Препоръките към Европейската комисия за водене на преговори по ТПТИ, одобрени в парламентарната комисия с 28 гласа „за“, 13 „против“ и без „въздържали се“, трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент на предстоящата сесия в Страсбург между 8 и 11 юни 2015 г.

Необходимо е амбициозно, но балансирано споразумение

Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС е „силно зависим от търговията и износа“, така че „добре изготвено“ споразумение със САЩ може да помогне за увеличаване на приноса на промишлеността към БВП на ЕС с 15-20% до 2020 г., тъй като компаниите в ЕС, особено малките, средните и микропредприятията, ще се възползват от един общ пазар с 850 милиона потребители, се посочва в документа.

В същото време противоречиви изследвания сочат, че е трудно да се оценят реалните ползи от ТПТИ за икономиката на ЕС, допълват евродепутатите. Поради това те подчертават, че преговорите трябва да бъдат прозрачни, за да се постигне „амбициозно“, но „балансирано“ споразумение, с общи ползи във всички страни от ЕС, което да води до „ефективна, про-конкурентна икономическа среда“ и да не допуска нетарифни бариери за търговията.

Високите нива на защита за потребителите в ЕС, личните им данни, здравето и безопасността трябва да бъдат гарантирани, а дъмпингът в социалната, фискалната и екологичната сфера трябва да бъде предотвратен, добавят членовете на ЕП.

Защитата за инвеститорите

Депутатите смятат, че ТПТИ трябва да сложи край на „неравното третиране на европейските инвеститори в САЩ“ чрез създаване на нова и справедлива система за инвеститорите, която да „търси и осигурява обезщетение за понесени щети“. Членовете на ЕП предупреждават, че правото на регулиране в интерес на обществото трябва да бъде защитено и да се предотвратят необоснованите искове.

Земеделие: изчерпателен списък на деликатните продукти

Партньорите от ЕС и САЩ трябва да се стремят да премахнат всички митнически тарифи, но в същото време трябва да договорят и изчерпателен списък на деликатните селскостопански и промишлени продукти, които или ще бъдат освободени от либерализацията на търговията, или ще станат обект на по-дълъг преходен период, посочват членовете на ЕП.

Евродепутатите настояват преговарящите от ЕС да положат всички усилия за включването на предпазна клауза, която да запазва правото за затваряне на пазарите за конкретни продукти. Тя трябва да се използва в случай на значително увеличаване на вноса на продукти, заплашващи да причинят сериозна вреда на местното производство на храни.

Членовете на ЕП също така настояват Европейската комисия да насърчи САЩ да вдигне забраната по отношение на вноса на говеждо месо от ЕС и да се предвидят категорични гаранции за системата на географските указания от ЕС.

Здравните стандарти

Преговарящите трябва да се опитат да премахнат прекомерните процедури за предварителен контрол на вноса на храни и растения по ветеринарно-санитарни съображения, както и да установят „взаимно признаване на равностойни стандарти“, посочват евродепутатите. В същото време стандартите на ЕС следва да бъдат защитени в областите, които в САЩ са коренно различни, например сертифицирането на химически продукти, клонирането или химическите вещества, водещи до ендокринни смущения. Членовете на ЕП смятат, че принципът на предпазливост на ЕС трябва да се спазва.

По-голям достъп до американските енергийни ресурси

ТПТИ трябва да премахне всички съществуващи ограничения или пречки за износ на горива, включително втечнен природен газ и суров петрол между ЕС и САЩ, така че споразумението да доведе до увеличаване на енергийната сигурност на ЕС и намаляване на цените на енергията, отбелязват евродепутатите. Споразумението за ТПТИ трябва да включва специална глава за енергетиката, която да спомогне за поддържането на екологичните стандарти на ЕС и постигането на целите на политиката относно измененията на климата.

Правилата за поверителност на данните в ЕС не трябва да се нарушават от интегрирането на електронната търговия и пазарите на финансови услуги в ЕС и САЩ, смятат евродепутатите.

Преговорите за ТПТИ трябва да премахнат съществуващите ограничения в САЩ относно чуждестранната собственост на морските и въздушните транспортни терминали и авиокомпаниите, като например „Закона Джоунс“ или „Закона за летателния каботаж“, които сериозно възпрепятстват достъпа до пазара на компании от ЕС. Депутатите призовават за по-голям достъп на ЕС до американските телекомуникационни пазари.

Големите различия между ЕС и САЩ по отношение на отвореността на пазарите на обществени поръчки трябва да бъдат преодолени, смятат още евродепутатите.

Те настояват преговарящите от ЕС да имат предвид интересите на ЕС при навлизането на пазара за доставка на високоспециализирани услуги като например инженерните, финансови, транспортни или други професионални услуги.

Депутатите потвърждават отново желанието си да изключат обществените услуги от обхвата на ТПТИ (включително, но не само, услугите в областта на водоснабдяването, здравеопазването, социалните услуги, системите за социална сигурност и образование).

Евродепутатите искат преговарящите от ЕС да настояват САЩ да ратифицират, въведат и прилагат осемте основни конвенции на Международната организация на труда (досега ратифицирани са само две). Депутатите също посочват, че прилагането на разпоредбите на трудовото законодателство от компаниите в САЩ трябва да се следи по-отблизо, чрез включване на социалните партньори и представители на гражданското общество.

ЕП настоява, че прозрачността на преговорите за ТПТИ трябва да се увеличи, като повече текстове бъдат предоставени на разположение на обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Печелившите са ясни ...всички останали са губещи! Като ти натикат *** си да ги ядеш, ше разбереш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
То до там ще се опре! *** страхливите еднодневки, дето са на "върха"!Много продажни ***, и слепи при това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
trendline
преди 8 години
България нито ще спечели нито ще загуби от ТПТИ. Нито сме пазар за стоките им , нито можем да изнесем нещо за техния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
A aз призовавам да се свика комисията Калашников да разследва цялата предателска ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още