IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да преразгледа сътрудничеството с Русия за доставките на газ*

Владимир Путин е информиран за изказванията на Ердоган, е единственият коментар на Кремъл по темата

14:28 | 08.10.15 г. 7
Турция може да преразгледа сътрудничеството с Русия за доставките на газ*

На фона на нови източници на енергийни доставки Турция може да преразгледа сътрудничеството си с Русия в газовата сфера. Това е коментирал пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган, пише руската информационна агенция ТАСС.

По думите на турския президент страната му може да получава газ от „много други източници“, но не бива да се забравя, че Русия е много важен търговски партньор и подходът към този въпрос трябва да бъде много внимателен. Причината за турските мерки са обтегнатите отношения между двете страна заради нарушенията на въздушното пространство на Турция от страна на руски изстребители. 

Руският президент Владимир Путин е информиран за думите на турския си колега Реджеп Ердоган, пък е единственият коментар на говорителя на президента Дмитрий Песков по темата. 

В момента Турция получава руски газ по два газопровода (през България и по „Син поток“), но източникът е един – Русия. След няколко години обаче страната ще има възможност за достъп до газовото находище „Шах Дениз 2“ чрез реализацията на Южния газов коридор и по-точно TANAP, който е част от проекта.

Анкара и Москва водят преговори и за реализацията на „Турски поток“, макар и за момента преговорите да са замразени, като основният мотив за това е политическата нестабилност в Турция и липсата на редовно правителство.

Преди дни от Газпром коментираха, че има вариант проектът да бъде реализиран само с две тръби - едната за задоволяване на нуждите на турските потребители, а другата - за региона. Руският енергиен министър Александър Новак очаква споразумение между двете страни най-рано в края на декември

Турският президент Ердоган е посочил пред местни медии още и че взаимоотношенията с Москва в областта на енергетиката не обхващат само газовите доставки. Русия вложи 3 млрд. долара в изграждането на ядрената централа „Аккую“ по южното турско крайбрежие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Не ми говори на такова ниско ниво все едно си в пенсионерския клуб на БСП, на никой вече не му пука за тъпите руснаци и смотаняка путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Мислех Ердоган за мен човек, а той се оказа твърде глупав.Какъв ЮЖЕН , какъв ТУРСКИ поток е в неговата и в главата на някои от нашите политици. Пътя на най голямото в света газово находище "Южен Парс" намиращо се в Иран ще се наложи да премине през Сирия за да стигне до Европа,От него заинтересована страна е и КИТАЙ!Аятолах Али Хаменей забрани всякакви преговори между Иран и САЩ по-малко от три месеца след като Техеран подписа ядрена сделка със Запада.ГАЗ ЗА ЗАПАДА НЯМА ДА ИМА!Газ ще има за Китай чийто самолетоносачи вече са в Тартус рамо до рамо с рашъните!ВОЙНАТА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА!НА ЧИЯ СТРАНА СМЕ НИЕ?!Изглежда, че отново сме от женската страна на тази сватба Пак ще плащаме репарации заради политиката на царския охранител, зад който наднича главата на САКСКОБУРГГОТСКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Да не ходи после до Москва като наш Бойко за хъб който САМ да изгради да се моли , като отмине пушилката. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Това което казва смелия турчин е "Внимавай че ще се откажа да ям" ха ха ха ...ама моля те недей така ще те заболи корема бре! Не се отказвай! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
А казваха че Русия използвала газта като политическо оръжие!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 16
khao
преди 8 години
под звездичките е на П.утин името ... незнам що ми го цензурираха, ама сигурно има причина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 8 години
Той *** си помисли че във всички държави гъзолизците са толкова добри като нашите ... греда ***, нашите са най-големите... сега ще видиш само за час как ще има 20 човека готови да ти го лапнат барабар с мартениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още