IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумение за "Турски поток" между Анкара и Москва - най-рано през декември*

Преговорите се замразяват до сформиране на ново правителство в Турция, а договорките с Украйна за новия зимен пакет вече са факт

13:10 | 05.10.15 г. 24
Споразумение за "Турски поток" между Анкара и Москва - най-рано през декември*

Въпреки нагласите от края на миналата седмица за бързо решаване на казуса за „Турски поток“ споразумение между Москва и Анкара ще има най-рано в края на декември или дори през януари 2016 година. Това съобщи пред журналисти енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от „Российская газета“.

По негови думи споразумението за изграждането на газопровода трябва първо да бъде преработено и работата по него ще започне едва след формирането на ново правителство в Турция. В страната са насрочени предсрочни избори, които ще се проведат на 1 ноември, след като след вота преди месеци не можа да бъде сформирано управляващо мнозинство.

Новак уточни още, че обект на преговори ще бъде и как ще бъде осъществен проектът – с една, две или четири тръби.
Ще продължи и работата по уточняване на отстъпките, които Анкара получава при доставката на природен газ. В момента цената е снижена, в съответствие на случващото се на петролните пазари, уточнява още Новак.

Руският енергиен министър допълва, че договорката с Украйна за новия зимен пакет е достигната и няма да има нужда от официално подписване на документи. За началото на доставките е необходима само предплата от страна на Киев.

И в новото споразумение липсва клаузата take or pay, тоест Украйна ще плаща само за доставените, а не за договорените количества природен газ.

„Европейската комисия е обезпечила финансовите ресурси, остава само Украйна да плати за газа и ще го получи“, коментира още Новак. 

Малко по-късно в традиционния обеден брифинг в Брюксел от Европейската комисия потвърдиха, че няма подписано двустранно споразумение - между Русия и Украйна за конкретните доставки и те ще бъдат договаряни между Нафтогаз и Газпром. Споразумение на ниво ЕС - Украйна - Русия за зимните доставки е постигнато и парафирано, коментира говорителят Ана-Кайса Итконен. 

* Допълнено с коментара на Европейската комисия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Малко, четеш :)) Последното учение на китайци и руснаци бе в Японско море в края на Август :) В Средиземно Море бяха няколко месеца по рано :) А Русия пак сама може да се справи в САЩ само в мега мокрите ти сънища. Говаря за конвенционална война. В ядрена победители няма да има. В конвенционална Русия е много много много далеч от справяне със САЩ. И да, моя грешка, забравих да ти пратя линка за ремонтите правени от ВМС и ВВС на САЩ из Европа и света. Ще я поправя :) И повярвай ми, ни на Русия, ни на Китай им се воюва особено с японците отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Тепърва ще видим дали ще се репчат САЩ срещу СП - съдбата на вттория чифт тръби тепърва ще се решава. Първият етап беше перфектно отигран от Шрьодер и американците малко проспаха мача.Китай нямат намерение да нападат САЩ, ако това имаш предвид под "военни действия", но Китай усилено се готви да се защитава от САЩ от момента, когато удари по масата в региона, който счита за своя зона на интереси. Понеже сам за сега не би могъл да го направи убедително, търси подкрепата на Русия, която би могла и сама да се справи със САЩ. "Учението, което от толкова много се дървя, кат"... еди какво си там, нито е едно, нито е на едно място. Последно миналия месец руснаци и китайци си играха на войници в Средиземно море.А за ремонта на училището и мокрите ми сънища - щеше да ми показваш къде ВМС на САЩ са ремонтирали училища, без да имат налична инфраструктура наблизо или не са планирали да имат такава в обозримо бъдеще?Япония... толкова ги е страх Русия и Китай от Япония, че направо треска ги тресе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Що не репчат САЩ срещу Северен Поток по твоята логика ? И пак ти казвам военни действия срещу САЩ, Китай имат намерение да водят само в мокрите ти фантазии :) В които и ремонт на действащо училище е строителство на военна база :) Еле пък в морето и Китай и Русия още доста хляб има да изядът, и много пари да изхарчат за да застрашат САЩ. Учението, което от толкова мниго се дървиш, кат войник на година служба видял гола цица, е демонстраци, първо към Япония. С която и двете имат нерешени спорове, и от която и двете са яли як бой. И която последно време къса с пацифизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Май само ти не си разбрал още, че тръбите до Варна ги спряха американците, а на тях разните пакети са им през пакета! Та, тръби до Варна, когато в ЕС се появи некой, дето му стиска на пакета да се орепчи на чичко ти Сам. До тогава ще се държиме за пакета...Инвестиционни споразумения може да подписва всеки с всеки. От две години обемите на търговията между УСА и Русия почти са се удвоили. Когато УСА и Китай подпишат споразумение за военно сътрудничество и започнат да отработват общи военни действия срещу Русия, ела пак да ме учиш. Щот парАта е^бава мамата на фукарАта, но винаги всичко накрая се е решавало и ЩЕ се решава с пестници! Нали си гледал "Брат 2", когато младежът с патлак в ръката убеждаваше американеца, че силата не е в парите, а в правдата. Виж го пак - от 4-тата минута - много е концептуално-философска сцената:https://m.youtube.com/watch?v=X4Fny-udrNI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
баце и живееш в света на Алиса в Чудесата там... Не става въпрос за абсолютно никви коприни и търговски глупости (те са за парлама) а военни алианси и военни бази при една евентуална световна война дан дава Господ. Но тея каиши Сашш ако продължават да ръчкат и да палят ше им върже нищо, че са на друг континент в тоя модерен свят и от космоса гърмят и северните имат сателити с които да гърмят, онея дупки в Сибир там не са от Метеорити или от НЛО - тва е само проба, да не стане дупка на мястото на Ню Йорка, че тогава наистина лошо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
@ 16 Нищо не се е случило, че да ме разубеди:) Не съм казвал, че САЩ и Китай в момента гребат в една лодка, а искат да гребът, Китай повече;) И ще гребът. Правя ти смела прогноза - до края на мандата на Обама ще има и всеобхватно търговско инвестиционо споразумение между САЩ и Китай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
@15 Мне Тоше тръбите ще доидат във Варна когато Русия чинно си поиска изключение от третия енергиен пакет и направи нужните кореции в проекта, както прави със Северен поток. Т.е като почне да гледа на този проект като на бизнес начинание, а не на политически лост за изнудване. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Абе Инвестора - излагате се като кифли с този контент контрол! Последната цензурирана дума беше "тъ^пак" - *** критериите! Тук не е детска градина бре - тук пишат и хора, преживели комунизъм, казарма, български преход.... да не мислите, че тук ще пишат монахини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И да те питам пак - периодично ще те подпитвам, да видим как ти се променят възгледите: още ли си убеден, че Китай и УСА гребат в едналодка, Китай крои капа на Русия, а Путин е самонадеян ***, хванат на сиджимка от другаря Си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ще дойдат другите тръби във Варна, когато ЕК реши, че й е през ваги^ната за САЩ, МАЩ, Украйна, Сирия, Грузия, Еритрея, Горна и Долна Волта и популацията на чилийската муха-винарка! Демек - когато в ЕК се появят отговорни за интересите на коренното население на Европа политици! Има и друга хипотеза, но тя е много еретична за ушите и очите на капиталистическата публика тук... хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още