IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Турция е спряла "Турски поток"

На базата на "виртуалните" изчисления на Газпром "Турски поток" ще бъде по-евтин от "Южен поток"

11:10 | 24.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политическата криза в Турция е спряла "Турски поток"

Политическата криза в Турция е причината за замразяването на строителството на „Турски поток“, стана ясно след срещата на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, пише руското издание „Коммерсант“.

Към този момент вече трябваше да бъде подписано споразумение между двете страни за изграждането на първата тръба от газопровода. След изборите през юни обаче в турския парламент не можа да бъде сформирана коалиция, която да сформира правителство. 

Липсата на кабинет е причината за липсата и на споразумение, коментира зам.-председателят на Газпром Александър Медведев.

Първата тръба от „Турски поток“ трябва да бъде изградена до края на 2016 година. Според плановете тя ще е с капацитет от 15,75 млрд. куб. метра и ще задоволява нуждите от природен газ на турския пазар.

За първи път Газпром съобщи за цената на целия „Турски поток“ през август. Изчисленията са, че новият газопровод ще коства 11,4 млрд. евро. Цената на първата тръба ще бъде 4,3 млрд. евро.

На базата на тези изчисления на руския гигант, направени обаче без яснота относно броя на изградените тръби, срокове за изпълнение и договори с изпълнители, „Турски поток“ ще е по-евтин от „Южен поток“. Последните коментари на руската страна бяха, че само морската част на газопровода ще струва поне 9 млрд. евро.

Все пак, дори и цената да е определена, няма яснота и как проектът ще бъде финансиран. Заради ниските цени на петрола на световните пазари повечето компании в сектора свиват инвестициите си.

Печалбата на "Газпром" също страда от евтините суровини, а руският гигант вече прави планове и да разширява „Северен поток“, които на този етап изглеждат много по-реалистични от реализацията на „Южен поток“ или „Турски поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още