IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града*

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите и нареди хората да не напускат домовете си

21:45 | 22.07.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града, а полицията нареди хората да не напускат домовете си, предадоха ДПА и БТА.

Има много убити и ранени при безразборна стрелба в търговски център в Мюнхен тази вечер, съобщи Ройтерс. 

По информация от полицията шестима души са убити при стрелбата в търговския център. За съжаление, вече има шест жертви, има и тежко ранени, съобщи в акаунта си в Twitter полицията, без да уточни броя на тежко ранените, посочва ДПА. Малко по-късно беше съобщено, че броят на убитите е достигнал 9

 

Полицейски представител опроверга твърденията за втори инцидент на Карлплац, като заяви, че терористичният акт е само един, предаде Ройтерс. Списание "Фокус" цитира източници, според които стрелецът от търговския център се застрелял в главата и е мъртъв, но информацията не е потвърдена.

Съобщенията за броя на жертвите първоначално бяха доста противоречиви. Местният вестник Muencher Abendzeitung съобщи за 15 жертви, а телевизионният канал NTV - за 10 жертви. 

Според говорителката на полицията вероятно има повече от един въоръжен нападател в кървавата драма, а после бе уточнено, че те са най-малко трима.

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите. "Опитваме се да поставим ситуацията под контрол. Не знаем къде са извършителите", заяви полицейски говорител. Мотивите за стрелбата също остават неясни, добавя ДПА.

Полицията все още евакуира хората от търговския център "Олимпия", намиращ се недалече от Олимпийския стадион в баварската столица. Вътре обаче все още остават много хора.

Мюнхенската полиция подозира терористично нападение. 

Операторът на германските железници евакуира централната гара в Мюнхен, предаде Ройтерс. Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията.

Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция.

Националният железопътен превозвач Deutsche Bahn е предложил на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА. 

Целият медицински персонал на болниците в града е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Германското правителство е свикало кризисно заседание в канцлерството в Берлин във връзка с терористичната атака в Мюнхен, предаде ДПА. Канцлерът Ангела Меркел още не присъства. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер прекъсва ваканцията си. 

По молба на правоохранителните органи в Мюнхен, които са поискали помощта на федералната полиция, е задействано специалното контратерористично звено GSG9, съобщи ДПА. Елитната спецчаст, която се използва в Германия за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции, е създадено през 1973 г. след трагичната гибел през 1972 г. на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен.

Генералното консулство на България в Мюнхен и дипломатическите представителства на страната ни в Германия следят ситуацията в Мюнхен, където на два пъти бе открита стрелба, съобщи външният министър Даниел Митов в профила си във Facebook.

Засега няма данни за пострадали български граждани.

Намиращите в района българи да избягват публични места и да следват указанията на властите.

Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен е 0049 172 888 10 56.

Facebook активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на потребителите на социалната мрежа да съобщят, че са оцелели. Освен това в социалните мрежи се появи хаштаг #offenetuer ("отворена врата"), който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.

*Новината е актуализирана към 00:40 часа

Развоя на събитията в Мюнхен може да следите на живо по телевизия Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
ИНВЕСТОРА НАПИШЕТЕ ПРЕВЕДЕТЕ ПОНЕ ЕДНА СТАТИЯ ЗА ХИБРИДНАТА АРМИЯ НА ПУТИН В ЛОГАНСК И ДОНБАС И ДАЛИ НЯМА НЕЙНИ НАЕМНИЦИ ИЗ ЕВРОПА ЕДНОВРЕММНО УЖАС... ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК???ИНВЕСТОРЕ ДО СЕГА НЯМАТЕ ЕДНА СТАТИЯ ЗА ЛУГАНС И ДОНБАС .. НЯКОИ ДА НЕ ВИ ЗАБРАНИ ДА ПИШЕТЕ ЗА ТАМ .. А НЕКАДЪРНИЦИ ТИМАДЖИИСКИ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
ЕЙ НАРЕДЕН ПРОДАЖНИК С ПЛОСЪК МОЗЪК, КАТО Ч.У.Г.У.Н ЗАЩО СЕ ПЪНИШ, КОГА ЩЕ ПОДАВА ОСТАВКА АСАД, КОИТО ИМА ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ СРЕД НАРОДА СИ ОТКОЛКОТО, ДАЕШ, КАК Е ЧЕРВЕН ТЕРОРИСТИ БОЛНИ И ПРОДАЖНИ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
А бе напълно болен ***.... къде видя ти САДАМ, СЪЮЗНИК ЛИ ГО ВИДЯ КАК ВИДЯ РЕЖИМА МУ????ПЕТРО ДОЛАРИТЕ ПОМНИШ ЛИ ГИ ???АМИ ЦЕЛИЯТ ЧЕРВЕН СВЯТ НА ИЗТОК И СЕВЕР ТЪРГУВАШЕ С ТИЯ ТОТАЛИТАРНИ ***, ОТ КОИТО ТРЪГВА АЛКАЙДА, ПРЕДИ ДА ИМАМЕ СЕГА ДАЕШ !!!??? ТОВА ЗНАЕШЕ ЛИ ГО, ЧЕРВЕН ***??? При КАДАФИ КАКВО ДОБРО ВИДЯ ??? СЕСТРИТЕ МЕД. НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ БЯХА ОТВЛЕЧЕНИ ЗА ОТКУП, КАТО ТО ТЕРОРИСТИ !!!СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ СЕГА ЕРДОГАНОВА ТУРЦИЯ, ЩОТО Е ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ, И ЩОТО НЯМА КАК ДА КОНТРОЛИРА 150 МЛН ДУШИ БЕЗ РЕПРЕСИИ И ШПИОНАЖ!!!???? ТОВА ЯСНО ЛИ ТИ Е БОЛНО СЪЩЕСТВО???КАДАФИ КАКЪВ МИР ПАЗЕШЕ В РЕГИОНА !??? ТЪРГУВАШЕ С ВСИЧКО НЕЗАКОННО ВКЛЮЧИТЕЛНО С ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ СТРАНИ НА СЕВЕР.. ВЪОБЩЕ ПЪЛНАТА ЧЕРВЕНА ИДИЛИЯ Е ТЕРОР И ТЕРОРИЗЪМ ПО СВЕТА!!! РЕЗУЛТАТА ОТ РЕВОЛЮЦИЯТА НА СВОБОДАТА Е ТОВА, ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖАТ ЗА ДА НЯМА ТАКВИА КАТО ПУТИН И ИСЛИЯМСКА ДЪРЖАВА.ТЕ МНОГО И НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ, ТО СИГУРНО В ДАЕШ ИМАТ ПО ГОЛЕМИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ОТ КОЛКОТО В РУСИЯ И ТУРЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 5
Hahoto
преди 7 години
Не е нужно нищо да ти казвам и зd Белград, и за Багдат и за Либия Путин е виновен, нали! Айде лягай да спиш щастлив! Срази ме! Ум като бръснач имаш!Впрочем за подпорните точки, прегледай постовете ми в инвестора не са много, ще се хванеш за много от тях. Поне като пишеш да си по аргументиран! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 10
kandid
преди 7 години
*** моеш още да насипеш опорки или оборки... малко е! Кажи за Гренада, там оня списък с войните и т. н.... Хахахахахахаххооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 5
Hahoto
преди 7 години
Никак не съм нервиран гъбке, напротив.За каква еманация на мира говориш - за бомбите над цивилни в Белград ли? Или за Багдат с милионите отровни оръжия на Садама? С Либия ли, превърната в пустиня и племена? С Майданите на ЦРУ в Украйна и Сирия? И очакваш дядя *** да стои в ъгъла, докато от всякъде топли братя го потупват по гърби с тихи нашепи - и товят ред идва скоро.... Хехехе! Всеки се бори за оцеляване гъбке, а оцеляването оправдава средствата. Много ти се иска да изкарвам копейки, може би така оправдаваш нещо в собствената си ценностна система, не знам, ти знаеш по-добре от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 8
kandid
преди 7 години
Мишке, Луганск е пример-еманация на Руския мир... не разбирам що си толко енервиран... или енервирането към всичко насочено срещу Пу се таксува с некоя капейка екстра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 10
kandid
преди 7 години
Мишке, Луганск е пример-еманация на Руския мир... не разбирам що си толко енервиран... или енервирането към всичко насочено срещу Пу се таксува с некоя капейка екстра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Ти ли ще говориш за Луганск бре! Бил ли си там? Видял ли си с очите си?Вникнал ли си в ситуацията? Знаеш ли действително, какво наистина става?От каква позиция налагаш мнение там, от първа ръка ли ...или от Американската или Германската Комсомолская правда? Тия брътвежи ги остави за баба си, да ти е жива и здрава, като си пиеш чая с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Пу--тьо Фрии, какво ти дреме на теб за нашите животи, ***. Пишеш с главни букви като *** от последна инстация. Избиваш си нещастните комплекси за малоценност с премъдрата си простотия, налагайки ни с големи букви своите разбирания. Сочиш с пръст и обвиняваш като комунист от 50-те. Не можеш и за миг да се видиш от страни колко си дървен, изкуствен, смачкан и неприятен.Пиши си квото искаш пикльо, но се научи да уважаваш другите, за да говорят и те смислено с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още