IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града*

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите и нареди хората да не напускат домовете си

21:45 | 22.07.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града, а полицията нареди хората да не напускат домовете си, предадоха ДПА и БТА.

Има много убити и ранени при безразборна стрелба в търговски център в Мюнхен тази вечер, съобщи Ройтерс. 

По информация от полицията шестима души са убити при стрелбата в търговския център. За съжаление, вече има шест жертви, има и тежко ранени, съобщи в акаунта си в Twitter полицията, без да уточни броя на тежко ранените, посочва ДПА. Малко по-късно беше съобщено, че броят на убитите е достигнал 9

 

Полицейски представител опроверга твърденията за втори инцидент на Карлплац, като заяви, че терористичният акт е само един, предаде Ройтерс. Списание "Фокус" цитира източници, според които стрелецът от търговския център се застрелял в главата и е мъртъв, но информацията не е потвърдена.

Съобщенията за броя на жертвите първоначално бяха доста противоречиви. Местният вестник Muencher Abendzeitung съобщи за 15 жертви, а телевизионният канал NTV - за 10 жертви. 

Според говорителката на полицията вероятно има повече от един въоръжен нападател в кървавата драма, а после бе уточнено, че те са най-малко трима.

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите. "Опитваме се да поставим ситуацията под контрол. Не знаем къде са извършителите", заяви полицейски говорител. Мотивите за стрелбата също остават неясни, добавя ДПА.

Полицията все още евакуира хората от търговския център "Олимпия", намиращ се недалече от Олимпийския стадион в баварската столица. Вътре обаче все още остават много хора.

Мюнхенската полиция подозира терористично нападение. 

Операторът на германските железници евакуира централната гара в Мюнхен, предаде Ройтерс. Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията.

Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция.

Националният железопътен превозвач Deutsche Bahn е предложил на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА. 

Целият медицински персонал на болниците в града е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Германското правителство е свикало кризисно заседание в канцлерството в Берлин във връзка с терористичната атака в Мюнхен, предаде ДПА. Канцлерът Ангела Меркел още не присъства. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер прекъсва ваканцията си. 

По молба на правоохранителните органи в Мюнхен, които са поискали помощта на федералната полиция, е задействано специалното контратерористично звено GSG9, съобщи ДПА. Елитната спецчаст, която се използва в Германия за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции, е създадено през 1973 г. след трагичната гибел през 1972 г. на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен.

Генералното консулство на България в Мюнхен и дипломатическите представителства на страната ни в Германия следят ситуацията в Мюнхен, където на два пъти бе открита стрелба, съобщи външният министър Даниел Митов в профила си във Facebook.

Засега няма данни за пострадали български граждани.

Намиращите в района българи да избягват публични места и да следват указанията на властите.

Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен е 0049 172 888 10 56.

Facebook активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на потребителите на социалната мрежа да съобщят, че са оцелели. Освен това в социалните мрежи се появи хаштаг #offenetuer ("отворена врата"), който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.

*Новината е актуализирана към 00:40 часа

Развоя на събитията в Мюнхен може да следите на живо по телевизия Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 13
kandid
преди 7 години
Израелците ги убиха в Олимпийското село. А вече има информация, а и видео, че нападателите май са някви нацита, а те както знаем в са под контрола на Пу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Убийствата са изършени на същото място, където през 1972г. палестински терористи ликвидираха 11 израелски атлети и треньори. Не мислите, ли че това е интересно съвпадение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Преди малко CNN съобщиха, че извършителят е викал аллах акбар. Предполагам, че това е бойния вик на "германците", като този, който се е самоубил като се е прострелял в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Относно видеото, how did he know to start recording and zoom in, before shots were fired?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
https://twitter.com/VOANews/status/756557475592146945Eyewitness video shows gunman at #Munich McDonald'sТрима са стрелците били, единия се застрелял сам, преди това крещял - Аз съм Германец, този от видеото изглежда европеец.Аз ли трябва да се ровя като детектив, всички журналисти чакат да препишат от някой друг вече свършената работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Не са намерили още паспорта на някой от стрелците , изпаднал при суматохата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Липсва информация за самоличността на терористите и тяхната религия. Защо медиите постоянно се опитват да скриват факти свързани с тези неща? Страх ви е от ислямофобия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Новият Хитлер се казва Хасан и на четвъртия райх му вика халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Hahoto
преди 7 години
Чакай, после по Дойче веле ще ги пуснат, с анализ, а Инвестора ще ги препише прилежно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Вероятно новия Хитлep е вече роден и планира четвъртия райх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още