IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града*

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите и нареди хората да не напускат домовете си

21:45 | 22.07.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Мюнхен е обявено извънредно положение заради стрелбата в града, а полицията нареди хората да не напускат домовете си, предадоха ДПА и БТА.

Има много убити и ранени при безразборна стрелба в търговски център в Мюнхен тази вечер, съобщи Ройтерс. 

По информация от полицията шестима души са убити при стрелбата в търговския център. За съжаление, вече има шест жертви, има и тежко ранени, съобщи в акаунта си в Twitter полицията, без да уточни броя на тежко ранените, посочва ДПА. Малко по-късно беше съобщено, че броят на убитите е достигнал 9

 

Полицейски представител опроверга твърденията за втори инцидент на Карлплац, като заяви, че терористичният акт е само един, предаде Ройтерс. Списание "Фокус" цитира източници, според които стрелецът от търговския център се застрелял в главата и е мъртъв, но информацията не е потвърдена.

Съобщенията за броя на жертвите първоначално бяха доста противоречиви. Местният вестник Muencher Abendzeitung съобщи за 15 жертви, а телевизионният канал NTV - за 10 жертви. 

Според говорителката на полицията вероятно има повече от един въоръжен нападател в кървавата драма, а после бе уточнено, че те са най-малко трима.

Полицията съобщи, че все още не знае къде са нападателите. "Опитваме се да поставим ситуацията под контрол. Не знаем къде са извършителите", заяви полицейски говорител. Мотивите за стрелбата също остават неясни, добавя ДПА.

Полицията все още евакуира хората от търговския център "Олимпия", намиращ се недалече от Олимпийския стадион в баварската столица. Вътре обаче все още остават много хора.

Мюнхенската полиция подозира терористично нападение. 

Операторът на германските железници евакуира централната гара в Мюнхен, предаде Ройтерс. Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията.

Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция.

Националният железопътен превозвач Deutsche Bahn е предложил на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА. 

Целият медицински персонал на болниците в града е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Германското правителство е свикало кризисно заседание в канцлерството в Берлин във връзка с терористичната атака в Мюнхен, предаде ДПА. Канцлерът Ангела Меркел още не присъства. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер прекъсва ваканцията си. 

По молба на правоохранителните органи в Мюнхен, които са поискали помощта на федералната полиция, е задействано специалното контратерористично звено GSG9, съобщи ДПА. Елитната спецчаст, която се използва в Германия за пресичане на терористични актове и провеждане на контратерористични операции, е създадено през 1973 г. след трагичната гибел през 1972 г. на спортистите на Олимпиадата в Мюнхен.

Генералното консулство на България в Мюнхен и дипломатическите представителства на страната ни в Германия следят ситуацията в Мюнхен, където на два пъти бе открита стрелба, съобщи външният министър Даниел Митов в профила си във Facebook.

Засега няма данни за пострадали български граждани.

Намиращите в района българи да избягват публични места и да следват указанията на властите.

Телефонът за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен е 0049 172 888 10 56.

Facebook активира услугата "Проверка на безопасността" (Safety Check), която позволява на потребителите на социалната мрежа да съобщят, че са оцелели. Освен това в социалните мрежи се появи хаштаг #offenetuer ("отворена врата"), който да съдейства на потребителя да намери безопасно място в града при нужда.

*Новината е актуализирана към 00:40 часа

Развоя на събитията в Мюнхен може да следите на живо по телевизия Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
ама из Пуй камъчето гъбке Кандитке. Викаш ако са *** ще са Путински ***, ако са нацита пак Путински. Ако е била Меркел с парабел в ръка, Путин я е вербувал. За ци$рея на гУзо ти казах в предния пост, бацилите са от Путин. Ама ще търпиш, зер в тиквенска демокрация живееш. И спокойно спиш, щото Дюнерджийницата на Ненчев те пази! Мамина гъбка тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Радан Къне, лидер на ДСБ: Малките нямат право да си играят на балансьор, бедните, които нямат сили за собствено въоръжение, нямат това право. Виждаме тенденцията за сближаване отново между двамата източни императори султанът в Анкара и руският император, което за българската национална доктрина е най-големият риск. Нашата сигурност е НАТО. Не можем, за да се харесаме, да говорим неща, които са политически несъстоятелни. Ние трябва да разчитаме на силна подкрепа от НАТО в Черноморския басейн, защото той се превръща в една от горещите точки на света. Това да бъдеш равноправен член на семейството на свободните европейски народи е основата на българския национализъм, подчерта съпредседателят на Реформаторския блок. Не можем да сме спокойни, когато на нашата граница се уволняват 3 000 съдии или 15 000 учители и университетски преподаватели. Светът се променя и нещата не са тези, каквито бяха преди 15 години, обясни Кънев.АЙДЕ ЗАЕДНО С ГЕРБ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ .. ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
От Украински сайт е >?????? смешно е как не ГОВОРИТЕ ЗА ЛУГАНСК И ДОНБАС, АМА СТЕ СМЕШНИ !!!http://sprotyv.info/ru/news/kiev/v-tadzhikistane-komsomolskaya-pravda-vse?_utl_t=fbВ Таджикистане "Комсомольская правда" - все!Ето единствения вестник в ТАДЖИКИСТАН Е "КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА."..КАКТО В БЪЛГАРИЯ ЛИ ??? хахахах ОТИДОХА ВИ ЖАЛКИТЕ ЖИВОТИ В КОМУНИЗЪМ .. НАЛИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Хахахаха Дутьо Безмитния с цитати на руски! Айде холан, както викат холандците :) Ностоящий полиглот! Хаххааха :) Ще ме уморите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis21
преди 7 години
Koй е CNN?Днес са 5 год от Чистката на Брейтвик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Ако терористите бяха крайно-десни екстремисти те или щяха да атакуват център за настаняване на бежанци, заведения собственост на хора от арабски произход или щеше да нападнат крайно-леви политици или активисти като самия Брейвик. Но нито едно от тези неща не се случи днес в Мюнхен, целите на терористите са случайни минувачи. Вероятността извършителите на мюсюлмани е огромна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
kandid
преди 7 години
За селото не споря. Ползва се място, на което са убити, забележи - евреи, а датата - годишнина на Брейвик. Пък свидетелката също била мюсли. Ама на видеото оня на покрива врещи, че бил германец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
Гибридная армия России после аннексии Крыма вторглась в украинский Донбасс. Российско-украинская война в отдельных районах Донецкой и Луганской областей длится уже более двух лет. Российские солдаты и наемники не прекращают боевых действий, несмотря на минские соглашения. Кремлю удалось установить в Донецке и Луганске марионеточные анклавы боевиков, объединенных в террористических организациях ДНР и ЛНР. Получая из РФ финансирование и вооружение, в том числе тяжелую бронетехнику, РСЗО Град, Ураган, Смерч, россияне и поддерживаемые ими местные боевики, кроме позиций ВСУ, регулярно обстреливают жилые дома, в результате чего повсеместно гибнут мирные граждане. ЛГА.net ведет хронику российско-украинской войны с первых дней агрессии России.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
http://news.liga.net/articles/politics/11470961-voyna_rossii_protiv_ukrainy_poslednie_sobytiya_v_donbasse.htm?utm_source=newsliganetВойна России против Украины: последние события в Донбассе22.07.2016 23:35Что происходит в Луганске, Донецке и других горячих точках востока Украины
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Точно на мястото на стрелбата е било олимпийското село. А нападателите са мюсюлмани викащи аллах акбар според свидетелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още