IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се изгубено десетилетие за Европа?

Паричните стимули отиват във финансовите институции и за финансиране на правителствените дългове, а не достигат реалната икономика, смята Петър Ганев от ИПИ

10:32 | 14.03.16 г. 6
Задава ли се изгубено десетилетие за Европа?

За Европа по-скоро се задава изгубено десетилетие, каквото виждаме в Япония. Основната цел на наливането на пари беше да не се допусне възникването на депресия като тази от 30-те години. Наистина това не стана, но липсва възстановяването. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

„Вече е 2016 г. и растежът изобщо не е толкова устойчив и висок, колкото трябва да бъде. Структурните проблеми от началото на кризата продължават да съществуват“, добавя икономистът.

„Данните показват, че новите пари отиват във финансовите институции, които разширяват пасивите си, и за финансиране на дълга на правителствата. В много по-малка степен те достигат до реалната икономика“, заяви още той.

Според икономиста в институт „Отворено общество“ Георги Ангелов се наблюдава сблъсък между дългосрочно правилните мерки за вдигане на капиталовата адекватност на банките и краткосрочния ефект от спада на кредитирането, който е в посока рецесия.

В хода на разговора бе достигнат изводът, че трябва да се промени структурно банковата система и тя да стане по-стабилна и по-малко зависима от ливъридж и частични резерви.

Икономистите коментираха и големите страховете от дефлация. Те подчертаха, че съвременната икономика в голяма степен е стъпила на задлъжнялост, при която без инфлация или икономически растеж дългът се оказва необслужваем.

Относно кредитния пазар в България Петър Ганев подчерта, че в момента основният фокус е извършващият се преглед на качеството на активите. Според него има доста добри възможности за отпушване на кредитирането след края на проверката.

Георги Ангелов коментира тенденцията, че търсенето на доходност вече се насочва към най-рисковите играчи. Според Ганев отрицателните лихви не влияят значително на българския фиск, тъй като проблемите там са структурни.

Участието на икономистите при Владимир Сиркаров и Кузман Илиев гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Икономистите коментираха и големите страховете от дефлация. Те подчертаха, че съвременната икономика в голяма степен е стъпила на задлъжнялост, при която без инфлация или икономически растеж дългът се оказва необслужваем'' - от страх или незнание тези икономисчета не казват истината а тя е ,че ако лихвата се държи до нулата с прогресивно облагане няма проблем с дълга и доц.д-р Емил Хърсев за това говори накрая на статията - http://***.segabg.com/article.php?id=737114 Колкото до растежа съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Кратко казано - забрана на офшорки и т.н. с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегнат катастрофите и за да има растеж за последно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 8 години
един безплатен и от мен, не им отговаряй, псувaй ги само .... те от аргументи и факти не разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
В такъв случай недей да се изказваш ;) - съвета е безплатен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
До 2 Рядко отговарям на умници като теб но едно нещо е необходимо да запомниш " Важни са фактите а а не дълбокомислените изказвания на глупаците"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Не знам какво взимаш ама искам и аз от същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
lyusien
преди 8 години
Не не се задава изгубено десетилетие за Европа Омръзна ми от големи специалисти като тези в статията Е С бавно но сигурно се движи към стабилен ръст от 2% на Б В П и приемлива инфлация от около 1 % Огромния вътрешен пазар и ниското евро увеличават потреблението и основните икономики на Германия Франция Холандия Испания и Италия завъртат бързо колелото и много скоро ще се превърнат в локомотива на Европа които ще влачи останалите икономики от периферията като Ирландия Румъния Полша България и прибалтииските републики Туризма ще намали натиска върху проблемните Гърция и Португалия Въпрос е само на време Европа да върне водещата си роля на световен икономически лидер Въпроса е да се намалят тъпите политици и по единна и организирана Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още