IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки ще ръководят пазарите през седмицата

Заседания за паричната политика имат Федералният резерв, Японската, Английската и Швейцарската централни банки

09:20 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като миналата седмица беше белязана от решенията на Европейската централна банка да въведе още стимули за икономиката в еврозоната, през тази седмица пазарите ще следят заседанията на четири централни банки: Федералният резерв на САЩ, както и регулаторите в Япония, Великобритания и Швейцария.

В понеделник, 14 март, Евростат ще публикува данни за индустриалното производство в еврозоната през февруари.

Централната банка на Австралия ще публикува стенограмата от последното си заседание преди 2 седмици, когато очаквано остави паричната си политика непроменена. Все пак протоколът се следи внимателно от инвеститорите, защото може да подскаже какви са намеренията на централните банкери.

Във вторник, 15 март, се очаква Японската централна банка да обяви решението си за паричната политика. Институцията обикновено не казва точен час, в който ще публикува изявлението си. Анализаторите не са единодушни какво ще направят управителят Харухико Курода и екипът му, но пазарите гледат към Токио с надежда за още стимули за икономиката.

Евростат ще обяви данни за безработицата във валутния съюз през последното тримесечие на 2015 г.

САЩ публикуват серия макроикономически данни, сред които продажбите на дребно и ръста на производствените цени през февруари на месечна база.

Сряда, 16 март, е ключовият ден от тази седмица за пазарите. Това е вторият ден от заседанието на Федералната комисия по операциите на отворения пазар в САЩ и в 21 часа българско време тя ще обяви решението си за паричната политика. Очакванията са този път да няма увеличение на лихвените проценти, но от пресконференцията на Джанет Йелън би трябвало да проличи какви са намеренията на Фед и оценките за икономиката в САЩ.

Властите във Вашингтон ще публикуват още данни за инфлацията на месечна база, както и за издадените разрешителни за строителство.

Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикува седмичния си доклад за петролните резерви през седмицата до 11 март.

Великобритания ще представи данни за ръста на заплатите на Острова и подадените молби за помощи при безработица.

Австралия ще обяви данни за заетостта, а Нова Зеландия – за ръста на БВП през последното тримесечие на 2015 г.

В четвъртък, 17 март, Швейцарската централна банка ще публикува изявление за паричната си политика.

Заседание има и Английската централна банка, но не се очаква да има повишение на лихвените проценти от рекордно ниските им нива. Когато през декември Фед повиши лихвите погледите се насочиха към Лондон в очакване централните банкери да последват американските си колеги. Марк Карни и екипът му обаче дадоха да се разбере, че скоро не може да се очаква затягане на паричната политика, тъй като не са налице необходимите условия.

Евростат ще предостави данни за инфлацията на годишна база, както и за търговския баланс.

В петък, 18 март, Канада ще публикува данни за инфлацията и продажбите на дребно.

Повече за очакванията към Фед можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още