IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги може да улесни финансирането, но не и да принуди фирмите да теглят заеми

Компаниите имат достатъчно стимули да продават облигации, но не и достатъчно апетит да харчат повече заради слабите перспективи пред икономиката

08:28 | 12.03.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плановете на президента на ЕЦБ Марио Драги за изкупуване на корпоративни небанкови облигации ще понижат разходите за финансиране на европейските компании, ако може да се съди по историята. По-трудно обаче ще бъде да се накарат фирмите да вземат кредити и да харчат повече, пише Bloomberg.

Корпорациите вече имат достатъчно стимули да продават дълг, като средната доходност по облигациите с инвестиционен рейтинг са под 2% втора поредна година. Фирмите обаче нямат достатъчно апетит за инвестиции в производствени мощности и оборудване, защото перспективите пред икономиката са слаби.

„Ако не се нуждаеш от парите, защо да ги търсиш?“, казва Иво Кок от Alliander NV, холандска електро- и газовопразпределителна компания. „По-рисковано е да имаш много кеш, който не се инвестира“, допълва той. 

В четвъртък Европейската централна банка обяви поредна серия стимули, като разшири месечния обем на изкупувани активи от 60 млрд. до 80 млрд. евро. В тези активи ще бъдат включен корпоративни небанкови облигации с инвестиционен рейтинг, които банката ще започне да изкупува в края на второто тримесечие. Освен това институцията стартира нова серия целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II), при която цената на кредита ще е обвързан с депозитната лихва, която е -0,4%. Това на практика означава, че ЕЦБ ще плаща на банките, за да вземат заеми и да ги накара да кредитират в реалната икономика.

Усилията на ЕЦБ изглежда вече намаляват разходите на компаниите за финансиране на дълга си. Индексът Markit iTraxx Europe, който измерва корпоративния кредитен риск с инвестиционен рейтинг, падна до най-ниското си ниво от два месеца насам. Банките също извличат полза – облигациите, емитирани от италианските банки Intesa Sanpaolo и UniCredit, които са най-големите в съществуващата програмат TLTRO, поскъпват.

„Но дори и преди мерките от четвъртък компаниите в еврозоната имаха достъп до евтини кредити“, казва Гари Хърбърт от Brandywine Global Investment Management, който управлява глобални активи с фиксирана стойност за около 57 милиарда долара. „Трябва ли да се разширява балансът, за да нарасне бизнесът, когато клиентите не търсят още от това, което произвеждате?“, пита той.

Компании от чужбина може да решат да взимат повече кредити в Европа, за да се възползват от ниските лихви и тъй като Федералният резерв започна затягане на паричната политика през декември. Американски компании – от Apple до МcDonalds – са продали над 87 милиарда деноминирани в евро корпоративни облигации миналата година.

ЕЦБ изкупува дълг с инвестиционен рейтинг и тъй като това понижава доходностите на тези книжа още повече, някои инвеститори вероятно ще купуват повече junk облигации с висока доходност. 

Миналата година разходите за финансирането на дълга на компании от спекулативен клас скочиха на фона на срива на петрола и заради опасенията за забавянето на световната икономика. Средната доходност по junk облигациите нарасна до 9,5% миналия месец, което е най-високото ниво от над четири години по данни на Bloomberg. Oттогава доходността падна до 8,4 на сто, но стойността все още е над петгодишното средно ниво от 7,1%.

ЕЦБ все още не е предоставила детайли за изкупуването на корпоративни небанкови облигации, а подробностите може да изиграят много важна роля за това, доколко успешна е програмата на банката. Европейският пазар на ценни книжа, гарантирани чрез активи, не извлече особено голяма полза от програмата за изкупуване на активи отчасти заради нейния дизайн. Инвеститорите се оплакваха, че не могат да определят кои облигации отговарят на условията. Централната банка аутсорсва по-голямата част от програмата си за изкупуване на облигации, гарантирани чрез активи и самата покупка може да отнеме седмици.

Планът има слаб ефект върху пазара на ценни книжа, гарантирани с активи, който се свива години наред. Той се сви с над 10%, откакто започна програмата за изкупуване на активи, тъй като облигациите с актуален падеж надхвърлиха новите емисии.

На пазара на покрити облигации, където ЕЦБ беше по-активна, купените от банката облигации на стойност около 160 милиарда накараха някои от най-големите инвеститори в дълг да свият активността си.

Покупките на ЕЦБ изкривиха 250-годишния пазар на покрити облигации, където тази седмица бяха продадени първите книжа с отрицателна доходност. Междувременно на вторичния пазар близо 70% от германските покрити облигации са с доходност под нулата по данни на HSBC Holdings.

“Получава се стесняване на пазара, което означава, че инвеститорите ще се насочат към по-нискорейтингови активи и по-висока доходност”, казва Оливие Моноюр, портфолио мениджър на активи с висока доходност в BNP Paribas Investment Partners в Лондон, който управлява около 509 милиарда евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Джордж Буш - младши: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/http://***.theglobaleconomy.com/USA/Economic_growth/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Ниските лихви обслужват едва кретащите още борси, и ако се увеличат, борсите ще се сринат. Когато маржът на печалбата е малък, ниските лихви определят кое е печалба. Лихвите определят печалбата. Това което е над лихвата е печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Маркс работи за прогресивен буржоазен вестник, нает е да доказва Адам Смит и Дейвид Рикардо научно, а той доказва научно, че те грешат - не може да докаже обратното и е уволнен. Законите на политикономията до тогава се смятат за физични закони, но Маркс доказва статистически - че това е пълна заблуда и лудост. http://***.truthdig.com/search/results?q=karl+marx&sa.x=33&sa.y=4&cx=007550919732032875355%253Albmkk4fviak&cof=FORID%253A11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
http://***.truthdig.com/search/results?q=karl+marx&sa.x=33&sa.y=4&cx=007550919732032875355%253Albmkk4fviak&cof=FORID%253A11"Гладстон тук казва, че би съжалявал, ако наистина е така но че е така: това опияняващо увеличение на власт и богатство се ограничава само върху имотните класи." Гладстон, казва, че растежът се отнася само за имотните класи.Това е написано в "Капиталът" - на Маркс. медии: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението." "90% от населението обеднява или поне спестяванията му не растат и около 10% или по-малко имат растящи спестявания. 75-76% от депозитите са с размер под 1000 лв. - средно 114 лв."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Твоите икономически "знания" са базирани на "Капиталът" и "Комустическия манифест", написани от "великият" икономист Карл Маркс, който няма нито един ден трудов стаж през живота си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
ПРЕКРАСНО РАЗБИРАМ ,ЧЕ ТРЯБВА СОЛИДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЗНАНИЯ ЗА ДА СЕ РАЗБЕРА КАЗАНОТО ОТ Пол Кругман и Лари Съмърс за ''стагнацията от един век' - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlили Казаното от проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498или казаното от Джозеф Стиглиц - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 НЕ ТИ СЕ СЪРДЯ ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ГОРАТА И СЕ ЛЕКУВА С ЧЕТЕНЕ(ИЗБОРА Е ТВОЙ),и затова пиша(не само) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Комунисти дегизирани като зелени като Greenpeace и като теб да ме поучават, пази Боже. Ти си 100% промит мозък точно като голяма част от преминалите през образователната система преди 1989г. Ти не се интересуваш от факти и изводи базирани на тези факти, а само търсиш всякакви потвърждения на някакви предварително фиксирани "истини" от всевъзможни авторитети. Това, което правиш тук в този форум е грозно и смешно да твърдиш, че не пръскаш пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Оня ден ти писах дали знаеш какво е пропаганда ?! - явно завиждаш за нещо ,че съм по-умен от теб ли ??? Иска четене - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Пол Кругман и Лари Съмърс признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната кризаRex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го казва хубаво ''Къде се провалиха икономистите'' ,и през 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality останалото в коментар 5 и 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
точно за това говоря обяснявайки подробно всичко давайки линкове с факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 КАЗАНО КРАТКО НАМАЛЯ СЕ РАБ.ВРЕМЕ И СЕ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАЩАНЕТО ЗА СМЕТКА НА ПЕЧАЛБИ ,ЛИХВИ защото ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес оперативните корпоративни печалби са се утроили спрямо 2001г. - http://solidbul.eu/?p=4688 на свет. ниво нетната печалба след лихвите и данъците е нараснала пет пъти между 1980 и 2013 г., твърди проучване, публикувано през септември от McKinsey Global Institute (MGI)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още