IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи още повече лихвените проценти и разшири обема на изкупуваните активи

Марио Драги и екипът му намаляват лихвата по депозитите от -0,3 до -0,4% и разширяват обема на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро месечно

14:51 | 10.03.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основните си лихвени проценти още повече. Очаквано депозитната лихва пада с 10 базисни пункта от -0,3 до -0,4%, гласи изявлението на институцията.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране е понижен с 5 базисни пункта до 0%, а този по пределното кредитно улеснение – също с 5 базисни пункта до 0,25%.

Пониженията влизат в сила от 16 март.

Разширен е и обемът на изкупуваните активи от 60 млрд. на 80 млрд. евро месечно, като това влиза в сила от април.

В тези активи ще бъдат включени евро-деноминирани небанкови корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг.

Освен това ЕЦБ стартира нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II). Новата серия от евтини кредити за банките в еврозоната, която ще бъде на четири транша, всеки със срок от четири години, ще стартира от юни 2016 г.
 
По линия на тази програма през 2014 г. ЕЦБ се опита да стимулира кредитирането в еврозоната със заеми за банките в общо обем 400 млрд. евро. Цената, по която банките можеха да получат средствата, беше лихвеният процент по основните операции по рефинансиране.
 
Сега обаче ЕЦБ променя параметрите, като по дългосрочното кредитно финансиране ще е обвързано със стойността на депозитната лихва.
 
Понижението на депозитната лихва до -0,4% означава, че свръхрезервите на българските банки по сметките им в Българска народна банка ще се облагат със същата ставка.
 
След решението еврото поевтиня, като към 15:15 часа българско време единната валута се търгува с понижение от 1,23% до 1.0865 долара. 

Паневропейският борсов индекс Europe Stoxx 600 скача с 2,41%.

В 15:30 часа българско време започва пресконференцията на Марио Драги, на която се очаква той да даде повече подбробности за решението на Управителния съвет.

На предишното си заседание през януари ЕЦБ не промени паричната си политика, но Драги даде да се разбере, че е много вероятно това да се случи през март. Слабите данни за инфлацията в еврозоната, която е далеч под целевото ниво от 2%, както и изказванията на членовете в Управителния съвет на банката дадоха достатъчно основание на пазарите да са почти 100% сигурни, че ще има още стимули.

През декември миналата година ЕЦБ понижи депозитната лихва с 10 базисни пункта и удължи срока на програмата за изкупуване на активи поне до март 2017 г. Въпреки че прогнозите на пазарите се оправдаха, те останаха по-скоро разочаровани, защото очакваха по-дръзки мерки от страна на банката.

Малко по-късно през декември пък Федералният резерв на САЩ пое по противоположния път - започна затягане на паричната политика, като вдигна основния лихвен процент за пръв път от близо десетилетие. Затова политиката на Фед оттук нататък до голяма степен зависи от решението на ЕЦБ, както и от Японската централна банка, която заседава следващата седмица за паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Само стой и гледай :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Незнам кой спи, но това което се опитваше да кажеш не се нарича "данък депозит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви не са проблем защото може да се калкулират в кредитите което е инфлация или в депозитите като намаление на лихвата но не и отрицателни защото събаря ликвидносттачл.123 от Договора за функциониране на ЕС - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTЗАБРАНЯВА купуването на ДЦК и т.н. акции на държ.фирми и т.н. но ЕЦБ го нарушава - http://***.infograf.bg/article/1440159421203Разбирам ,че това е по-малкото зло но проблема е ,че искат да си е карат по старому и затова съм притеснен Тоест трябва да се проумее,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Бреййй форекса поулуде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 8 години
отрицателната лихва не може да расте до безкрай по простата причина че ще оскъпи кредита . те затова са и призивите че монетарните мерки са изчерпани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
skeptika
преди 8 години
пас спиш в час !....сега има Данък Лихва в-у Депозит , примерно депозит 100000 евро - лихви 2 %= 2000 евро печалба , съотв 200 евро Плосък данък..остатък 101800 евро............идненадата ще е : 100 000 евро депозит - отрицателна лихва - Минус 5 % = 95000 евро депозит ...и Отрицателната лихва....ще радсе , за да Върнете грешните пари които ви се раздадоха...а могже и по "Београскат атехнология"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
че то и сега си има данък депозит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
следва Данък Депозит....скоро и на Вашата Улица ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Той си го и спаси. С 1.2 на ПиииииБ.Останалото дето изгоряха от КТБ са дребни рибоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
karadjata
преди 8 години
само Марио Драги можеше да спаси нашто КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още