IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте очаквания към Драги

Понижаването на основните лихвени проценти е почти 100% сигурно, но пазарът може да има свръхочаквания

12:15 | 10.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък гуверньорът Марио Драги е под цугцванг (от немски „цуг" - ход и „цванг" – задължение – задължение за действие).

От последното заседание на съвета инфлацията се понижи още повече под целевите 2 процента, достигайки годишно равнище от минус 0,2 процента (през февруари). Толкова ниска стойност на показателя не бе отчитана от година и е признак за икономическа слабост. 

Онова, което радва потребителите, е проблем за централните банки. Защото според икономическите теории има опасност от спирала, състояща се от спадащи цени и икономически спад. А целта на ЕЦБ за достигане на инфлация от почти 2 на сто се отдалечава все повече.

„Очакванията на пазарите към торбата с фокуси на ръководителите на ЕЦБ са високи“, пояснява Йенс Крамер, водещ икономист на NordLB, цитиран от Handelsblatt. Инвеститорите очакват не само понижаване на основния лихвен процент, но и повече покупки на облигации. През декември Драги вече разочарова пазара, който се надяваше да стане свидетел на значително облекчаване на паричната политика. „Не може да си позволим ново разочарование“, пояснява Джанет Хенри, главен икономист за британската HSBC.

Какво обаче очакват конкретно анализаторите? Ето петте най-важни и обсъждани мерки:

1. Понижаване на лихвата

Дори и сега процентът по депозитите в еврозоната е на минус 0,3 на сто. Това означава, че банките, които влагат парите си в ЕЦБ, плащат де факто глоби.

Отрицателното лихвено равнище е драстична и експериментална стъпка, която показва колко далеко е ЕЦБ от постигането на целта си за инфлация. Целта е да бъдат наказани банките, че държат депозити в централната банка и да ги накара да активизират кредитирането.

Според проучване на Bloomberg сред икономисти се очаква намаление от 0,1 процентни пункта до минус 0,4 на сто. Също така е възможно и по-силно намаление до минус 0,5 на сто.

Това очаква например анализаторът на Commerzbank Михаел Шуберт. „Спад със само 10 базисни пункта вероятно ще бъде твърде малка мярка за мнозина в Съвета на директорите в настоящата ситуация, не на последно място защото тогава може да се очаква отрицателна реакция на пазара, каквато имаше и през декември". И Крамер от NordLB очаква ново  намаление с 20 базисни пункта.

Фактът, че сред централните банкери има единодушие за намаляване на лихвените проценти по депозитите, се счита за 100% вероятен. За Бундесбанк, която е скептична към по-нататъшното облекчаване на паричната политика, това „хапче“ ще бъде по-лесно за преглъщане от редица други мерки.

Подобни "силни лекарства" обаче могат да имат страничен ефект. Отрицателните лихви биха могли да подкопаят печалбите на банките. Освен това акциите на банките са подложени на големи колебания заради опасенията, свързани с ефекта на отрицателните лихви върху финансовите институции.

Възможно е и да се стигне до етапна промяна на лихвата по депозита, по подобие на правилото в Швейцария. Там наказателната лихва влиза в сила, само когато ликвидността на дадена банка в централната банка надвишава дадена горна граница. Преди това се прилага по-нисък лихвен процент.

За да се намали натискът на банката, може да се стигне до подобна на швейцарската мярка, смята и Ян Холтхузен, ръководител на поделението за анализ в DZ Bank. Той смята, че наказателната лихва може да достигне -0,5 на сто.

Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 4 Хванаха се в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви не са проблем защото може да се калкулират в кредитите което е инфлация или в депозитите като намаление на лихвата но не и отрицателни защото събаря ликвидността чл.123 от Договора за функциониране на ЕС - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTЗАБРАНЯВА купуването на ДЦК и т.н. акции на държ.фирми и т.н. но ЕЦБ го нарушава - http://***.infograf.bg/article/1440159421203Разбирам ,че това е по-малкото зло но проблема е ,че искат да си е карат по старому при факта ,че общата задлъжнялост е 320% спрямо световният БВП - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
аз очаквам да се оттегли да си пие шльоковицата и да не се занимава с тия работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
съмнявам се, че тоя ше вкара негативни лихви, ако ги вкара то ше стане по-зле раотата ...... най-добре е нищо да не пипа за да не напрай още повече поразии и без тва вече всичко е в канала зарад пустите им акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още