IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте очаквания към Драги

Понижаването на основните лихвени проценти е почти 100% сигурно, но пазарът може да има свръхочаквания

12:15 | 10.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2. Покупка на повече облигации

ЕЦБ може да увеличи програмата си за изкупуване на облигации, с която налива новонапечатани пари в икономиката. Причината за новите стимули би трябвало да бъде повишаването на опасно ниската инфлация.

В момента ЕЦБ купува всеки месец ценни книжа за 60 млрд. евро, сред тях предимно държавни облигации на страните от еврозоната. Този обем може да бъде разширен. Главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг очаква разширяване до 75-80 млрд. евро месечно. Покупките на облигации са сигнал, който се разчита ясно от пазарите. Въпреки това те имат ограничено действие над лихвите и настроенията.

Според Александер Алдингер, главен анализатор в BayernLB, и сега пазарите отразяват разширяване на програмата за облигации. Причината – възвращаемостта по двугодишните бундове възлиза на -0,53% - значително над овърнайт лихвените проценти Eonia (Euro OverNight Index Average), която сега е на ниво от -0,23%. Алдингер вярва, че може да се стигне до увеличение на месечния обем с 15 млрд. евро до 75 млрд. евро. Крамер от NordLB очаква дори по-високо увеличение до 80 млрд. евро.

Подобен ход обаче не се счита за сигурен. Някои членове на Съвета се отнасят критично към подобна мярка. Освен това ЕЦБ може да се препъне в собствените си граници. Според собствените си правила тя не може да купува облигации, чиито лихви са под основния лихвен процент (0,3%). И не може да придобива повече от 33% от наличните облигации на дадена държава.

Чрез разширяването на програмата за покупка на облигации тези лимити ще бъдат достигнати бързо. При будновете например границата ще бъде мината още преди планирания край на програмата през март 2017 г. Затова е възможно ЕЦБ да увеличи обема на покупките временно, например за следващите шест месеца. Такова решение може да се промъкне по-лесно в Съвета, а и облигациите няма да свършат бързо.

3. Повече гъвкавост при покупката на облигации

За да се предотврати недостиг, ЕЦБ  може да увеличи избора на закупуваните от нея облигации. През декември тя вече разшири обхвата с облигации на региони и местните власти в еврозоната.

„Може сега да се разрешат и покупки на корпоративни облигации", казва Алдингер от BayernLB. Анализаторите също могат да си представят, че ЕЦБ може да свие още границата на възвращаемостта, от която може да взема облигации от собствените си баланси. Това ще реши проблема с недостига. „Възможни са отрицателни лихви от -0,75% или -1%, или да няма ограничение", казва Крамър от NordLB.

Възможно е и разрешаване на покупки на корпоративни облигации. Още по-широката стъпка би била, ако банката не ограничава облигациите спрямо капиталовия дял. В момента тя купува повече бундове, защото Германия има най-висок дял от капитала на ЕЦБ. Но тъй като тук лихвените проценти са много ниски, почти няма възможност за лавиране, за разлика от облигации на страни с по-високи лихвени равнища, като например Италия. „Подобна стъпка обаче ще се наложи трудно от  политическа гледна точка“, казва Холтхузен от DZ Bank. В допълнение редица юристи се съмняват дали това би бил законен ход.

4. Удължаване на срока на програмата

Когато ЕЦБ стартира програмата си през март 2015 г., тя имаше срок до септември тази година. През декември централните банкери удължиха срока до март 2017 г. Сега е възможно ново увеличаване на срока. И все пак - „удължаване след март 2017 г.  има малко смисъл, тъй като тази дата е доста далече във времето“, пише анализаторът от Commerzbank Михаел Шуберт в анализ. 

5. Снабдяване на банките с евтини кредити

ЕЦБ може също така да разшири своята програма, с която предоставя на банките дългосрочни кредити при много изгодни условия, ако те дават повече кредити на бизнеса. Тя може да предостави на банките възможността да наемат пари за три до четири години при лихвен процент от 0,05%. Ефектът обаче ще бъде ограничен. Много банки не се нуждаят от повече ликвидност. Така това би помогнало само на някои „болни“ кредитни институции. 

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 4 Хванаха се в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Отрицателните лихви не са проблем защото може да се калкулират в кредитите което е инфлация или в депозитите като намаление на лихвата но не и отрицателни защото събаря ликвидността чл.123 от Договора за функциониране на ЕС - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTЗАБРАНЯВА купуването на ДЦК и т.н. акции на държ.фирми и т.н. но ЕЦБ го нарушава - http://***.infograf.bg/article/1440159421203Разбирам ,че това е по-малкото зло но проблема е ,че искат да си е карат по старому при факта ,че общата задлъжнялост е 320% спрямо световният БВП - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
аз очаквам да се оттегли да си пие шльоковицата и да не се занимава с тия работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
съмнявам се, че тоя ше вкара негативни лихви, ако ги вкара то ше стане по-зле раотата ...... най-добре е нищо да не пипа за да не напрай още повече поразии и без тва вече всичко е в канала зарад пустите им акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още