IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се втурна в защита на "Супер Марио"

Посланието на гуверньора обърка пазарите, а високопоставени служители на ЕЦБ се опитват да успокоят инвеститорите

18:50 | 11.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Посланието на Драги обърка пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Посланието на Драги обърка пазарите. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе агресивни действия в опит да спечели скептичните инвеститори в петък, ден след като президентът ѝ Марио Драги представи новия пакет стимули, но притъпи тяхното въздействие чрез внушаването, че ЕЦБ няма да намали лихвените проценти отново.

Редица високопоставени служители на ЕЦБ се изказаха в подкрепа на обявените от Драги в четвъртък мерки, както публично, така и неофициално, въпреки че някои признават, че ЕЦБ е объркала своето послание към финансовите пазари, предава Ройтерс.

Малко след обявяването на пакета, който включва намаляване и на трите основни лихвени процента на ЕЦБ, както и схема, чрез която тя може да плаща на банките, за да отпускат те заеми, Драги смая инвеститорите с признание, че изключва по-нататъшни намаления на лихвения процент.

Неговите изказвания повишиха рязко доходността на облигациите и изпратиха еврото нагоре спрямо долара, тъй като инвеститорите решиха, че това означава, че човекът, когото нарекоха „Супер Марио" след обещанието му от 2012 г. да направи „каквото е необходимо, за да спаси еврото", губи силите си. 

Драги заяви твърде категорично, че лихвите няма да паднат по-ниско, а това бе разтълкувано като признание, че банкерите са безсилни.

Но по-силно евро и нарастващи доходности по облигациите са точно обратното на това, което ЕЦБ се опитва да постигне – стимулиране на кредитирането, което да насърчи растежа, като прави по-евтино кредитирането за фирми и домакинства в еврозоната.

Високопоставени служители на ЕЦБ втрещено са наблюдавали как пазарите се борят да разгадаят объркващия масив от послания, включващ и заключението, че ЕЦБ изчерпва своите боеприпаси.

В петък вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в необичаен стил публикува мнението си на интернет страницата на банката. В статия, озаглавена "В подкрепа на паричната политика", той подчерта, че докато има ограничение за това до каква степен може да паднат лихвените проценти, способността на централните банки да действат по други начини не може да бъде отписвана.

„Разбира се, всички политики имат лимити. В случая на инструментите, които ние сега използваме, това важи особено за отрицателните лихвени проценти по депозитите", пише Констанцио, имайки предвид таксата върху банките за натрупване на пари в ЕЦБ.

Смекчавайки съобщението на Драги отпреди ден, Констанцио добавя: „Не само, че е погрешно да започнем да говорим за свиване на паричната политика, това действително е опасно".

В подкрепа на тази линия на действия един източник с познание на случващото се в ЕЦБ подчертава възможността за по-нататъшно облекчаване и твърди, че в ход е операция, която да помогне на инвеститорите да разберат по-добре стъпките, които са били взети след „несполучливата" комуникация в четвъртък.

Необичайно, но Драги дори спечели известна подкрепа от страна на Илмар Римшевич, ръководителят на централната банка на Латвия, който е сред най-отявлените скептици към политиката на „лесни пари“ на Управителния съвет на ЕЦБ.

Римшевич се застъпи зад онова, което нарича „положителен пакет от мерки“. „Парите станаха по-евтини", каза той днес пред латвийска телевизия. „Това е безпрецедентна ситуация, когато Европейската централна банка... заема пари на търговските банки при нулева лихва".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"...ЕЦБ изчерпва своите боеприпаси.!"НЕ ГИ Е ИЗЧЕРПАЛА!Кипърския сценарии е на дневен ред!С трансформация на влоговете в АКЦИИ собствениците на депозити над определен лимит се превръщат в АКЦИНЕРИ на банки!СЛЕДВА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ВЛОГОНАБИРАНЕТО И ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЧАСТ ОТ НЕГО В ИНВЕСТИРАНЕ !!Така в баланса на банките депозити със знак МИНУС се превръщат в активи със знак ПЛЮС!КОЙ ГУБИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ Е ЯСНО КАКТО Е ЯСНО, ЧЕ ВСЯКО БОГАТСТВО Е КРАДЕНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 8 години
ЕЦБ няма компетентност за спасение от актуални кризи и нейният президент г-н Марио Драги е с подсигурен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още